Şehirlerarası otobüsler olsun, şehiriçi ulaşımda kullanılanlar olsun; otobüs tıslama sesine mutlaka aşinasınızdır. İşte otobüsler neden tıslar ? sorusunun yanıtı

Otobüs 1600’lü yılların sonuna doğru ilk kez Avrupa’da ortaya çıkan ve dönemin koşullarına uygun olarak atla çekilen bir tür kara taşıtıydı. Kelime kökeni Latince ’ye dayanan ancak dilimize Fransızca’dan geçen otobüs, çoklu insan taşımacılığının bilinen en eski yöntemlerinden biridir.

Motorun icadı ile birlikte çağ atlayan otobüs günümüzde tüm dünya ülkelerinde toplu taşımada en aktif kullanılan araçların başında gelir. Dışarıdan bakıldığında basit bir yapı gibi görünen bu araçlar aslında onlarca mühendislik harikası tasarımın bir araya getirilmesinden oluşurlar.

Teknik detaylarına hâkim olmayan biz sıradan insanların bu araçlarda en çok dikkatini çeken şey ise çoğunlukla duraklarda, bazen de yolculuk esnasında yolda duyduğumuz tıslama sesleridir.

Otobüs gibi büyük cüsseli taşıtlarda frenleme sisteminin daha efektif ve kolay çalışabilmesi için pnömatik sönümleme sistemleri kullanılmaktadır. Buna havalı sistem de diyebiliriz. Frenlerdeki hidrolik sistemle eş zamanlı çalışır. Bu sistem frene uygulanan basıncın yüksek değerlere ulaşarak aracın durmasını veya yavaşlamasını sağlamanıza yardımcı olur. Aksi takdirde bir otobüsü durdurmak için normalde frene uygulanan basıncın 30-40 kat daha fazlasını uygulamamız gerekecekti. Sistem içine biriktirdiği havayı tahliye ettiği zaman tıslama benzeri bir ses çıkarır.

Süspansiyon Sistemi: Süspansiyon sistemi, lastiklerle yol arasındaki sürtünmeyi maksimum yaparak, aracın bulunduğu ortamda en uygun yol tutuşunu sağlar.

Ayrıca dışarıdan rahatlıkla duyulan bu tıslamaya sebep olan noktalardan biri de amortisörlerdir. Havalı sistem amortisörlerde biriktirilen hava belli bir basınçtan sonra ayarlanan basınç değerinin korunması için tahliye edilir. Bu da dışarıdan tıslama olarak duyulur. Araçlar ani fren yaptığında bu sistem sayesinde öne yığılma engellenir.

**bu yazı çeşitli kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır.