Leonardo Da Vinci’nin Sıradışı Yazı Stili

Leonardo Da Vinci, İtalyan Rönesans’ının en ilginç karakterlerinden biri. Kendisinin icat ettiği özel bir yazı türü vardı. Da Vinci’nin not defterlerine bakanların başka bir şey daha aklını karıştırıyordu. Çoğunlukla “ayna yazı” yani aynadan okunabilen ters yazı ile yazıyordu; sayfanın sağ tarafından başlayıp sol tarafına doğru… Tek yaptığı ayna yazı stilinde yazmak değildi, aynı zamanda tuhaf hecelemeler ve kısaltmalar da kullanıyordu ve yazılarında mantıksal bir düzen yoktu. Sadece diğer insanların okuması için bir şeyler yazdığında normal yazı düzeni kullanıyordu. Da Vinci ile aynı dönemde yaşayanlar, onun solak olduğunu ve resimlerini de sol elle çizdiğini söylerler. Günümüzde solak insanlar normal karşılanırken Da Vinci’nin zamanında solak olmak büyük bir tuhaflık belirtisiydi. İnsanlar batıl inançların pençesindeydi ve solak çocuklar derhal sağ ellerini kullanmaları için zorlanırdı.

Birçok ihtimal ortaya atılmasına rağmen kimse Da Vinci’nin neden “ayna yazı” stilini kullandığını tam olarak bilmiyor. Bazıları, diğer insanlar yazılarını okuyamasın ve fikirlerini çalmasın diye bu şekilde yazdığını düşünüyor. Bir grup ise öğretilerinin çatıştığı güçlü Roman Katolik Kilisesi’nden bilimsel gözlemlerini saklamak istediğini düşünüyor. Bir diğer iddia ise solak olduğu için soldan sağa yazdığında damlayan mürekkebin eli hareket ettikçe sayfayı kirletmesi durumu. 

Da Vinci’nin el yazısıyla yazdığı 400 sayfayı aşkın bilimsel ve teknolojik gözlemleri günümüze kadar gelmiştir. Görünüşe göre Da Vinci bunları büyük bir bilgi ansiklopedisi şeklinde yayınlamak istiyordu ancak diğer birçok projesi gibi bunu da tamamlayamadı. Ölümünden sonra bu notları tüm Avrupa’daki kütüphanelere koleksiyonculara dağıldı. Da Vinci’nin resim üzerine teknik incelemeleri 1651’de yayınlanırken, bilimsel çalışmalarının çoğu 19. yüzyıla kadar ortaya çıkmamıştı.