Uzaya giden ilk kedi Felicette… Sıradan bir sokak kedisiyken hayatı bir anda değişen bir kedinin hikayesi… Siz ona Astrocat Felicette diyebilirsiniz. Felicette, uzaya gönderildiği için çok mu şanslı çok mu şanssız? Yazımızı okuduktan sonra bunun kararını vermek size kalsın.

1957 yılında Sovyetlerin uzaya köpek yollamasının ardından uzay mücadelesinde geri kalmak istemeyen Amerika, 1961 yılında uzaya bir şempanze gönderdi. Sovyetler ve Amerika’nın uzay mücadelesine katılmak isteyen Fransa, uzaya bir hayvan yollamaya karar verdi. 1963 yılında Fransız sokaklarında hayat mücadelesini sürdürmeye çalışan Felicette, “Uzaya Hayvan Gönderme Misyonu” kapsamında yakalanarak, Fransız bilim adamlarına teslim edildi.

Test Aşamaları

Yer çekiminin insan üzerindeki etkileri hakkında araştırmalar yapan Fransız bilim adamları, bu araştırmanın denekleri olarak kedileri seçmişti. Testler sonunda en başarılı sonucu alan kedi, uzaya gönderilen ilk kedi olacaktı. Araştırma kapsamında Felicette ve yakalanan diğer sokak kedileri bilim adamları tarafından bir takım testlere tabi tutuldu. Bu testlerin çoğu insanlarında testlere girdiği yapay yer çekimi ortamında yapıldı.

Felicette ve diğer sokak kedilerinin beyinlerine yerleştirilen çipler aracılığıyla canlıların yer çekimi ortamında ki nörolojik değişiklikleri gözlemleniyordu. Bu testlerin asıl amacı yer çekiminin insan üzerindeki etkisini anlayabilmekti. Bu testlere en başarılı yanıtı veren Felix adlı erkek bir kedi oldu ve Felix’in uzaya gitmesi kararlaştırıldı.

Kalkış saati yaklaşırken çok ilginç bir olay oldu. Kader mi, şans mı, şanssızlık mı? Bilinmez ama Felix adlı erkek kedi, kalkışa çok az bir vakit kala kaçarak ortadan kayboldu. Felix bulunamayınca gözler testlerin diğer başarılı kedisi Felicette’ye çevrildi ve karar verildi. “Felicette uzaya giden ilk kedi olacak.”

Véronique AG1 Roketi ve Kalkış

18 Ekim 1963 yılı sabah saati 08:09’da Felicette, Véronique AG1 roketiyle uzaya gönderildi. Véronique AG1 roketiyle yeryüzünden 156 kilometre yukarıya yükselen Felicette’nin uzay macerası yaklaşık 15 dakika sürdü. Felicette, Dünya yörüngesinde 18 kilometrelik bir uçuş gerçekleştirdi. 15 dakikanın sonunda Felicette’nin içinde olduğu kapsül paraşütle birlikte başarılı bir iniş yaparak Dünya’ya geri döndü. Kapsülün düştüğü yere ulaşan ekipler, uzaya giden ilk kedi Felicette’yi sağ bir şekilde kapsülden çıkarttı. Felicette, artık resmi olarak Uzaya Giden ilk Kedi ünvanını kazanmıştı.

Bu olayın ardından Dünya’da uzaya giden ilk kedi olarak nam salan Felicette, Fransız tarihine geçti. Fransız basınıda Felicette’ye büyük yer ayırdı. Felicette, Fransız halkı tarafından “Astrocat” lakabıyla anılmaya başladı. Uzaya giden ilk kedi adına pullar basıldı ve halkın çok sevdiği bir simge haline geldi.

Hikayenin buraya kadar ki kısmı gerçekten güzel. Peki ya sonrası? Otopsi raporlarında göre, 3 ay sonra Felicette, beyin implantında daha fazla test yapılabilmesi için, bilim adamları tarafından öldürüldü. Felicette’nin ardından ismi bilinmeyen bir kedi uzaya gönderildi. Kapsülün düştüğü yer, ekipler tarafından 2 gün sonra bulunduğu için kapsüldeki kedi hayatını kaybetti. Uzaya ve bilime büyük katkı sağlayan Felicette’nin, Fransa’da bir tane bile heykeli yoktur.

1 thought on “Uzaya Çıkan İlk Kedi: Felicette

Comments are closed.