Büyüklüğü Beyin Yakan, Bilinen En Büyük Yıldız : UY Scuti

O bilinen en büyük yıldız…

Yaydığı ışığın parlaklığı dillere destan olan…

İçine tam 5 milyar tane Güneş sığdırabilen… (Güneş’in içine 1.3 milyon Dünya sığabilir. Siz düz hesap UY Scuti = 5 milyar x 1.3 milyon Dünya yapabilirsiniz) Güneş’in yarıçapının yaklaşık 1708 katı büyüklüğünde… Yüzeyinden merkezine gitmek için, Güneş ile Dünya arasındaki mesafeyi (149,6 milyon kilometre) neredeyse 8 defa gelip gitmenizi gerektiren…

O ki, Güneşten 30 kat daha ağır… Güneş’leri, Dünya’ları, Gezegenleri ve yıldızları tek bakışıyla söndürebilen… Bilinen Evrenin en büyüğü… Dünya’nın, Güneş’in, Gaz devi Jüpiter’in büyük gezegenler olduğunu düşünüyorsanız onun büyüklüğü karşısında şaşırmaya hazır olun. Onun adı Yıldızların Efendisi UY Scuti !

Bilinen en büyük yıldız UY Scuti, Kalkan takımyıldızı bölgesinde bulunuyor.

Parlak kırmızı üstdev ve değişen bir yıldız.

Dünya’dan yaklaşık olarak 9.500 ışık yılı uzaklıkta yer alıyor.

Ne zaman Keşfedildi?

UY Scuti’yi ilk olarak 1860 yılında Alman gökbilimciler tarafından Bonn Gözlemevin’de keşfedildi. Tabi o zamanlar bu kadar büyük yıldız olduğu bilinmiyordu. Büyüklüğüne dair kesin veriler, 2012 yılında Şili’nin Atacama Çölü’nde yer alan Çok Büyük Teleskop (VLT) sayesinde elde edildi.

Bu tarihten sonra UY Scuti, Betelgeuse, VY Canis Majoris ve NML Cygni gibi daha önce rekor kıran devleri geride bıraktı ve “En büyük yıldız” ünvanını kükreyen dev bir aslan edasıyla alarak evrenin en büyük yıldızı oldu.

Güneş ve UY Scuti Karşılaştırması

En büyük yıldız UY Scuti, ilk resimde görülemeyecek kadar küçük. Resim 7 kat büyütüldüğünde güneş sadece nokta kadar gözükebiliyor. (Büyüklüğü hayal edin. Oldukça zor değil mi?)

– “Evrende bir sürü büyük yıldız var, bu onlardan ne kadar büyük olabilir ki?”

Cevap: Bir kaç satır aşağıdaki görsel bu sorunuza yanıt verecek.

Soldan sağa: Güneş, Sirius, Pollux, Arcturus

UY Scuti nerede mi?Görselin yarısından fazlasını kaplıyor.

TUHAF ŞEYLER DE VAR: BÜYÜKLÜĞÜ VE KÜTLESİ ORANTISIZ

Böyle bir yıldızın boyutuna göre devasa kütlelere sahip olmasını beklenir. Şimdi şaşırtıcı bir bilgi vermek istiyoruz. UY Scuti’nin kütlesi, Güneş’in kütlesinden 30 kat daha fazla. Böyle bir büyüklüğün Güneş’ten sadece 30 kat daha ağır olması biraz ilginç bir istatistik. Bu yıldızı sürekli büyüyen ve genişleyen bir balon olarak düşünmek pekte yanlış sayılmaz.

Dünya ve UY Scuti’yi birbiriyle oranlasaydık, Dünya 10 santimetre bir tenis topu, UY Scuti ise 1.5 kilometre çapında dev bir küre olurdu.

ÇIPLAK GÖZLE GÖRÜLEBİLİR Mİ?

UY Scuti çok parlak bir yıldız olmasına karşın çok uzakta bulunuyor. Işık kirliliğin hiç olmadığı bir yerde, çok keskin gözlere sahipseniz dürbün kullanarak görme şansınız var ama düşük bir ihtimal. İyi bir teleskop kullanarak 9.500 ışık yılı uzaktaki bilinen evrenin en büyük yıldızı UY Scuti’nin 9.500 sene önce halini görmeniz mümkün.

Eğer saatte 500 kilometre hızla giden bir uçakla hiç durmadan yıldızın ekvator bölgesi üzerinden çevresini dönmeye kalksaydık, bu yolculuğu ancak 1700 yılda tamamlayabilirdik…

Anlayacağınız en büyük yıldız UY Scuti, bizim hayal gücümüzün sınırlarını zorlayacak derece büyük bir yıldız.