Çin’in Dünya Ekonomisini Ele Geçirme Planı!

Çin’ de ki yoksulluk oranı 100 kişide 88’den 4’e kadar düştü, bu denkleme Çin’in büyüme oranı olan %6.8 de ekler ve İktisatta ki 70 kuralını da hesaba katarsanız 10 yıl içinde Çin’in ekonomosinin 2 katına çıkacağını öngörebilirsiniz.Farklı bir açıdan bakacak olursak ABD Çin’in 3 te 1 gibi bir hızla büyüyor, ayrıca Çin tüm Dünya’da ki Ticaret akışını kontrol altına alabilmek için Trilyon dolarlık en özel planını uygulamaya koymuştur işte planı.

Pakistan’da yeni bir otoyol var ve Kazakistan’da yeni bir demiryolu santrali ve Sri Lanka’ da yeni bir deniz limanı yakın bir zamanda açıldı. İlginç olan şey tüm bunlar bir ülkenin 3 kıtayı kapsayan ve dünya nüfusunun %60’ından fazlasına dokunan bir projenin parçası olması.Eğer noktaları birleştirirseniz bunun hangi ülkenin olduğunu görmeniz zor değil , bu Çin’in kuşak ve yol girişimidir. Çin’in küresel ticareti kontrolüne alıp yeni dünyanın yeni süper gücü olmak için uygulamaya başladığı yeni trilyon dolarlık projesidir.

Çin’in yeni trilyon dolarlık ipek yolu ve ekonomik kuşak projesi

Yıl 2013 ve Çin devlet başkanı Kazakistan’da antik İpek Yolu’nda bahsettiği bir konuşması vardır, 1 ay sonra aynı devlet başkanı Endonezya’da benzer bir konuşma daha yapmıştır. Bu iki konuşma başkanın Çin’e miras niteliğinde ki trilyonluk dev projesi hakkında yaptığı ilk konuşmalarıdır. Aynı zamanda büyük Çin planının iki bileşenidir.Çin’den dışarıya doğru 6 tane ekonomik kuşak koridoru vardır bu koridorlar ithalat ve ihracat için Çin’e yeni rotalar sunar..Çin’i Londra’ya bağlayan Kazakistan ve Rusya üzerinden devam eden demir yolu gibi veya hazar denizinden Çine uzanan doğalgaz boru hatları ve Günay Doğu Asya’da ki yüksek hızlı tren hatları gibi.Tüm bunlar Çin’in liderliğinde ki girişimlerdir. Daha sonra deniz ipek yolu var deniz ipek yolu Güney Çin denizinden Afrikaya uzanıp Çin’e ve Çin’den ticaret yapılmasını sağlayan bir deniz yolu zinciridir. Çin’in yeni ipek yolu petrol rafineleri, endüstriyel merkezler ve fiber optik ağları da içerir.Tüm bunlar Çin’in Dünya ile ticaretini kolaylaştırmak için tasarlanmıştır.

Şimdiye kadar 60’tan fazla ülkede bu projeler için anlaşma imzalandı ve liste giderek büyüyor çünkü Çin bunu herkes için kazan kazan olarak tanıtıyor.Ülkelerin demokrasi notlarına ya da geçmişte ki ilişkilerine bakmamakta sadece iki tarafın karşılıklı çıkarlarını dikkate almaktadırlar. Örneğin Pakistan’ı ele alalım Orta Asya’da ki birçok ülke gibi Pakistan durgun bir ekonomiye ve yolsuzluk sorununa sahiptir Pakistan yabancı yatırımlar için popüler bir yer değildi ta ki Çin gelinceye kadar. 2001 yılında Çin Pakistan Gvadr’da ki küçük bir balıkçı kasabasına kendi cebinden yeni bir liman inşa etmeyi teklif etti limanın yanı sıra yapımı 2018 yılına kadar tamamlanmış olan yeni otoyol ve demiryolu ağları yeni ipek yolu içerisinde olacak şekilde 62 Milyar dolarlık bir koridor haline geldi. Gvadr ekonomik kemer ile Çin deniz ipek yolunun buluştuğu yer haline geldi ve bu her iki ülke için de faydalı görüldü.Pakistan 8 yılda en yüksek GSMH rakamlarına ulaştı ve Dünya devi olan abisi Çin ile sıkı ilişkiler kurdu.

Çin ortadoğuda ise özellikle petrol ve doğalgaz kaynakları için yeni bir alternatif yol elde etti. 68 ülkeye uzanan ve 4.4 milyar insanı kapsayan dünyanın gelecekte ki en önemli yeni ticaret ağı.Bu anlaşmalarda Çin’in işine gelen ikinci bir nokta ise tüm inşaatları Çin inşaat şirketleririnin yapmasıdır.Kendi ülkesinde daha az fırsata sahip olan Çin inşaat şirketleri yeni İpek Yolu sözleşmelerinden büyük bir destek gördükleri için günümüzde en büyük 10 inşaat şirketleri arasında 7 tane Çin İnşaat firması vardır.Çin aynı zamanda bu ülkelere milyarlarca dolarlık borçlar vermeyi teklif ederek onlara batı dünyası yatırımı yerine Çin yatırımı almalarını sağlamaktadır.Bu ülkelerin çoğu Çin’in onlara verdiği borçları geri ödeyemeyecek durumda peki Çin bunu bildiği halde neden krediler veriyor ? Cevap basit Çin geçtiğimiz yıllar da Sri Lanka’ya yeni bir limanın inşası için 1.5 Milyar Dolar borç vermişti. Sri Lanka deniz İpek Yolu üzerinde önemli kilit bir duraktı anca 2017’ye girildiğinde Sri Lanka borcu ödeyemedi bunun yerine 99 yıllık bir kira kontratı ile limanın kontrolünü Çin’e verdiler ayrıca Çin 40 yıllık bir kira kontratının bulunduğu Pakistan’da ki çok önemli bir limanın da kontrolüne almıştır.Çin borç verdiği paraları geri alamasa da Asya,Afrika,Avrupa ticaret yollarına hükmetmek gibi çok önemli bir bazı stratejik hedefleri başarıyor ve Çin’in artan etkisi son birkaç 10 yıldır Dünya’nın tek başına süper gücü olan ABD’ye meydan okuyor.

Biraz da Çin’in askeri üslerinden biri olan adadan bahsedelim bu ada için ilginç olan şey ise 3 yıl öncesine kadar böyle bir ada yoktu yakınlarda ki diğer yapay adalar gibi Güney Çin Denizine sonra da inşa edilmiştir. Eğer 2014 Yılında ki uydu görüntülerine bakacak olursanız Çin gemilerinin şuan bu adaların bulunduğu konuma bir şeyler taşıdığını görebilirsiniz. gemiler taşıdıkları taş ve kumları okyanusun ortasına bırakarak yapay adalar inşa etmektedirler.Adalara da askeri hava üstleri ve binalar dikmektedirler. Güney Çin Denizi özellikle doğal kaynaklar bakımında oldukça zengindir.Bu denizden 11 milyar varil petrol 100 Trilyon metreküp doğalgaz çıkmaktadır ve dünya da su ürünlerinin %10 u burda yaşıyor ama daha da önemlisi dünya da ki tüm ticari gemicilik faaliyetlerinin %30 u bu bölgede gerçekleşiyor ve Güneydoğu Asya da ki 2.5 milyar nüfusluk merkezlere ve ekonomi piyasasına dağılıyor. Çin 15. yüz yılda yaptıkları keşiflere dayanarak Çin denizinin %90’ının kendilerine ait olduğunu idda etmektedir.İnşa ettikler yapay adalar da ki askeri üslerle güç gösterisi yapıyor ve ABD dahil tüm ülkeleri susturuyor. Daha fazla ada inşaat ettiği bölgeyi yavaş yavaş ses çıkarmadan jeopolitik bir vizyonla ele geçirmektedir bu durum tüm ülkeler tarafından biliniyor fakat karışılamıyor.

Çin’in inşaa ettiği yapay adalardan biri

Eğer bir ülke Çin’e saldıracaksa özellikle ABD, Çin bu savaşın kendi topraklarına sıçramaması ve kendi topraklarından daha uzakta yapılması için kendi vatandaşlarının yaşamadığı kmler uzaklıkta bölgelerde üsler kuruyor. Ayrıca bilinçli bir şekilde Kuzey Kore’yi destekleyip cesaretlendiriyor ve ayakta kalmasını istiyor. Çünkü bu emperyalist ABD’yi  bir kol boyu uzakta tutuyor. ABD’nin izole bir şekilde Amerika kıtasında kalması (Ticaret ağları ile ABD 56 Çin 124 ülkeye ulaşıyor) dünya genelinde daha az yatırım yaptığı ve bu nedenle tüm dünya da etki kaybettiği anlamına geliyor.

İşte bir ülkenin antik çağdan atomik çağa atlayışı böyle oldu, ve önümüzdeki 10 yılda dünyanın tek süper gücü olmayı böyle başaracak.