Petrol fiyatları inanılmaz bir artış gösterirdi.


Dünya’nın önde gelen devletleri, saygınlığının büyük bir kısmını petrol taşımacılığından kazanır. Dünya’daki petrolün yüzde 60’ı da deniz yoluyla taşınır. Eğer olası bir okyanus donması yaşanırsa; uluslararası petrol piyasası çöker, yüksek talebe karşılık kısıtlı hammadde olması nedeniyle sıkıyönetim kuralları ülkelerde yayılır.

Besin zinciri sert bir darbe alırdı.

Okyanus üzerindeki buz tabakası güneş ışığının derinlere inmesini engelleyecektir. Bu deniz yosunlarının tamamen ortadan kalkmasına neden olur. Okyanuslardaki canlıların büyük bir kısmı besin açlığı yaşar. Hidrotermal deniz organizmaları dışında hiçbir canlı yaşamını düzgün bir şekilde devam ettiremez. Bütün bu etkenlerin sonucunda da kara, deniz ve hava besin düzeni bozulur.

Bitkiler ölür

Buz, suya kıyasla güneş ışığını daha fazla yansıtır; bu nedenle küresel iklim sert bir değişim yaşar, hızlı bir serinleme yaşanır ve toprak donar. Bitkiler su eksikliğinden dolayı ölür, CO2 emilimi azalır ve bitkilerin çoğu işlevsiz hale gelir. Gezegen CO2 birikimi ile tekrardan ısınmaya başlar ancak bu buzu çözmek için milyonlarca yıl beklememiz gerekir. Jeolojik kanıtlar Dünya’nın daha önceden 2 kez bu donmayı yaşadığını gösteriyor. En son 650 milyon yıl önce yaşanan bu olayda Dünya, tek hücreli organizmalara ev sahipliği yapıyordu. Ancak günümüzdeki canlı çeşitliliği ve bilinçsiz tüketim, bu durumu daha da ciddi kılıyor.
Kaynaklar: https://www.sciencefocus.com/planet-earth/the-thought-experiment-what-would-happen-if-the-ocean-froze-over/ , https://www.livescience.com/