Osmanlı Marşlarının Bestecisi İtalyan Donizetti Paşa

Tam adı Guiseppe Donizetti olan Donizetti Paşa henüz 20 yaşındayken Napolyonun ordusuna girer ve 27 yaşında ordunun bando şefi olur . Evlendikten sonra ise Sardinya- Piyemonte krallığının müzik direktörlüğünü ve bando şefliğini yapar. Guiseppe Donizetti’nin hayatında böyle şeyler olurken Osmanlıda da bazı gelişmeler oluyordu tabi . Örneğin II. Mahmut yeniçeri ocağını kaldırmıştır ve batı tipindeki ordusu için mehter takımını biraz yetersiz bulmaktadır.


Dolayısıyla padişahın yeni kurulacak bandosu için zehir gibi , öğrencilerini adeta muma çevirecek eğitmenlere ihtiyacı vardı. En nihayetinde Mızıka-ı Hümayun kurulur ve II. Mahmut’a bando şefliği için Guiseppe Donizetti önerilir, bu öneriyi dikkate alan II. Mahmut Guiseppe Donizetti’Yİ DERHAL İstanbul’a davet eder. O zamanlar 40 yaşında olan maestro bu daveti kabul eder ve ailesi ile birlikte gemiye atladıkları gibi doğru İstanbul’a gelirler. 17 eylül 1828’de göreve başlar.


Ancak bu görev öyle kolay bir görev değildir zira bandodaki Osmanlı müzisyenleri batı müziğiyle o döneme kadar hiç tanışmamışlardı ve isteksizlikleriyle Donizetti’yi canından bezdiriyorlardı. Hatta maestronun bir ara ülkesine geri dönmeyi düşündüğü II. Mahmut’un da kendisini zar zor ikna ettiği söylenmektedir. Guiseppe Donizetti ilk iş olarak Osmanlı müzisyenlerine batı notasını öğretmek ister. Bunun içinde Türk musikisinin nota sistemiyle batı notalarını topladığı bir çizelgeden yararlanır ve başarılı da olur. İstanbul’a gelişinin 4. Ayında Guiseppe Donizetti II. Mahmut’a Mahmudiye marşını sunar. İtalyan maestro bu marşı eğitmekte olduğu öğrencilerinin seviyesine uygun olsun diye basit yapar. Ancak marş o kadar beğenilir ki Osmanlı imparatorluğunun resmi marşı kabul edilir. Guiseppe Donizetti önc miralay sonra mirliva rütbeler alır. En sonunda da Paşa ünvanı verilerek onurlandırılır.

Sultan Abdülmecid

Böyle böyle aradan on yıl geçer ve II. Mahmut ölür ve tahta 16 yaşındaki oğlu Abdülmecid çıkar Donizetti paşa bu kez Abdülmecid’e hitafen bir marş besteler ki adı Mecidiye marşı. Mecidiye marşı mahmudiye marşından sonra Osmanlı imparatorluğunun resmi marşı olarak kabul edilir ve Osmanlı monarşisinde de her padişaha bir marş geleneği de ortaya çıkmış olur