Maskenin Ardındaki Adam: Guy Fawkes

Guy Fawkes 13 Nisan 1570 yılında İngiltere’nin York şehrinde doğdu. Mesleği askerlikti, 1593 yılında ise Katolik olarak İspanyol ordusuna katıldı askeri dehası sayesinde yükseldi ardından yurduna yani İngiltere’ye döndü. Döndükten sonra Robert Catesby ile tanıştı ve tarihe damgasını vuran barut komplosunun baş aktörü oldu, amaç muhafazakar Protestan kral 1. James ve ailesini hedef alarak bütün aristokrasiyi yıkmaktı.

5 kasım 1605’te westminster sarayındaki İngiliz parlemonto binasında aristokrasi zirvesi gerçekleştirilecekti. Bu durumu fırsat olarak gören Guy Fawkes, Robert Catesby ve diğer komplocular İngiltere devlet yönetiminde ve Katolik monarşik rejiminde bir devrim gerçekleştirmek amacıyla zirvenin gerçekleştirileceği gün binayı havaya uçurmaya karar verdi. Fakat komploculardan birinin saray eşrafından olan yakınına zirve gününde saraydan uzak durması gerektiğine dair bir mektup göndermesiyle eylem gün yüzüne çıktı. Bunun üstüne Guy Fawkes parlemonto binasının mahzeninde barut fıçılarıyla yakalandı. Plan başarısızlığa uğradı

Yakalandıktan sonra komplocu arkadaşlarının isimlerini vermesi için zorlanan Guy Fawkes bunu yapmadı. 31 ocak 1606 yılında sarayın hemen karşısında idam edildi ve vücudu parçalara ayrıldı. Bu baş kaldırma kalkışmasının halkı galeyana getirip bir devrim gerçekleştirmek için yapıldığını söyleyenler olduğu gibi Fawkes’in Katolik kimliği sebebiyle Protestan kraliyet ailesini yok etmek amacında olduğunu söyleyenlerde oldu.

5 kasım kutlamalarından bir kare

Eylemin başarısızlıkla sonuçlanması her 5 kasımda İngiltere’de kutlamalar yapılmasına sebep oldu. Birçok kişi bu kutlamalarda Fawkes maskesi takılmış kuklaları yakarken diğer yandan azınlık sayılabilecek bir kitle Fawkes’in devrimci sayılabilecek  tarafını benimsedi aynı zamanda bu anarşist ruhu İngiltere sokaklarında yaşatmaya çabaladı. Bu ilginç hayat hikayesi ve 5 kasım olayı Alan Moore’un çizgi romanı ve James McTeigue’nin filmi V for vandetta’ya konu oldu. Bir çok ülkede Guy Fewks maskeleri eylemcilerin simgesi haline geldi.