Holodomor Soykırımı: Ukrayna’nın Açlıkla Sınanması

Ukrayna’da 1930’larda yaşanan Holodomor felâketi, Stalin rejiminin baskıcı uygulamalarına boyun eğmeyen Ukrayna halkının açlığa mahkûm edilmesi anısına her Kasım ayının son haftası anılıyor.

Ukrayna’da 1932-33 yılları arasında “Holodomor” adı verilen korkunç bir felaket yaşandı. Holodomor, Ukrayna halkına, komünist Stalin Rusya’sı tarafından yaşatılan sun’i açlık hadiselerine verilen bir isim. Holodomor olayları, milyonlarca insanın açlıktan öldüğü bir felaket olarak biliniyor . Ukrayna halkının karşı karşıya kaldığı açlık felaketi, Ukraynalıları yok etmeye yönelik Komünist Partisi Merkez Komitesi(Bolşevikler) Başkanı Josef Stalin rejiminin uyguladığı politikaların bir sonucuydu.

STALİN REJİMİ, NEDEN UKRAYNA HALKINI AÇLIĞA MAHKUM ETTİ?

Stalin rejiminin Ukrayna halkını açlıkla imtihan etmesinin en önemli nedeni, Ukrayna köylüsünün, Stalin’in karşı devrim olarak gördüğü kolektif çiftliklerde karşı çıkmalarıydı. Ayrıca Ekim Devrimi sırasında Ukrayna bağımsızlığını ilan edip 1917-1920 yıllar arasında Bolşeviklerin rejimiyle mücadele ediyordu. Bolşevikler kazandı, ama SSCB’nin en güçlü, ayaklanmaya hazır olan ikinci ülke olduğunu biliyordu. Bu durum Komünist rejiminin varlığını tehlikeye atıyordu. Nitekim, 1991’de Ukrayna bağımsızlığını ilan etmişti. Ukrayna’nın direnişini yıkmak için rejim en korkunç yolu seçmiş ve 20.yy’ın ortasında insanları açlığa mahkum etmişti.

HOLODOMOR MEKANİZMASI NASIL UYGULANDI?

Holodomor mekanizması, 1920’lerde Stalin’in başkanlığındaki Moskova Komünistleri tarafından başlatılmıştı. 1928 yılının Ocak ayında komünistler tahıllara el koymaya başladı. Devlet, çiftçilerin hasatlarının çoğunu değerinin çok altında fiyatlarla aldı. Aynı zamanda rejim, ‘kulak’ olarak adlandırdığı zengin köylü sınıfına karşı bir kampanya başlattı. Bu kampanya ile, mülklerin ve toprağın müsaderesini ve köylülerin tahliye edilmesini öngörüyordu. Bu insanların çoğu Sovyetlerin Batı ve Kuzey taraflarına sürgün edildi.

Ardından, komünizmin baskıcı karakteristiği gereği, bağımsız özel çiftlikler, kolhoz olarak adlandırılan devlet kamu çiftliklere dönüştürülmeye zorlandı.

Ukrayna halkının hafızasında derin izler bırakan bir diğer olayda komünist rejimce çıkarılan, “5 başak kanunu”nun çıkması idi. Ufak bir miktar tahılı toplayan kişiye bile hapis cezası veriliyordu. Hükümet, evlerdeki buğday, yiyecek ve evcil hayvanlara el koymak için özel gruplar oluşturmuştu. Kampanya, polis, güvenlik güçleri, yerel Komünist Parti üyeleri ve Komünist Gençlik kolları üyelerinin tüm personelini kapsıyordu.

Bu süreçte, Ukrayna dilinde eğitim veren okullar kapanıyor, bilim insanları ve aydınlar zulüm görüyordu. .

CANİ VE KATİL STALİN!

Josef Stalin’in kararına göre Ukrayna’nın açlık çeken bölgelerinde yaşayan köylülerin, Sovyetler Birliğinin diğer bölgelerine çıkmaları yasaktı. 1933 yılının Haziran ayında Ukrayna’da yaşanan açlık zirveye ulaştı ve istatistiklere göre Haziran ayında Ukrayna’da 1 milyondan fazla insan öldü.

HOLODOMOR, SOVYETLERDEN AYRILMAK İSTEYEN UKRAYNA’YA ÖDETİLEN İNSAFSIZCA BİR BEDELDİ

Suni bir şekilde bir milleti yok etmeye yönelik oluşturulan Holodomor Sovyet Rusya’dan ayrılmak istediği için Ukrayna’ya karşı uygulanan bir cezaydı. Amaçları Ukraynalıları korkak ve uysal bir millete çevirmekti.

Ancak, Ukrayna halkı bu baskı ve acı ile dolu tarihi hafızasında diri tuttu. Ve Ukrayna bağımsızlığını ilan ettikten sonra Ukraynalılar Holodomor kurbanlarını anma ve gündeme getirme fırsatı buldu.

UKRAYNA HER YIL KASIM AYININ SONUNDA 85 YIL ÖNCEKİ FACİADA YAŞAMINI YİTİRENLERİ ANIYOR

Stalin Rusya’sının gerçekleştirdiği Holodomor katliamı Uluslararası kamuoyunun da ilgisini çekti. Günümüzde Kanada, ABD, Avustralya, Portekiz, Vatikan, Estonya, Litvanya, Letonya, Gürcistan, Polonya, Macaristan, Ekvador, Kolombiya, Meksika, Paraguay ve Peru gibi 16 ülke Holodomor’u soykırım olarak tanımıştır.

Holodomor faciası, her Ukraynalının kalbinde yaşamaktadır. Her sene, Ukrayna’da ve diğer ülkelerde yaşayan halkımız bu korkunç cinayetin kurbanlarını anılıyor. Holodomor ile ilgili gerçekleri anlatmak ve ileride böyle bir faciaya tekrar fırsat vermemek için Ukrayna, her yıl Kasım ayının son Cumartesi günü bütün dünyanın dikkatini çekmek adına anma günleri düzenliyor.