II. Dünya Savaşı Sırasında Alman Silahlı Ordusunun Üstüne Koşan Moğol Atlı Süvari Birliğinin Akıbeti

II. Dünya savaşı sırasın da, Nazilerin Sovyetler Birliği içerisinde ki ilerleyişini durdurmaya destek olmak için Moğollar o tarihler de dahi son derece ilkel kalacak 19. yy Napolyon ordularının teknolojisine sahip 2000 kişilik atlı süvari birliğini dönemin en teknolojik silahlarına, tanklarına sahip Alman ordusunun üstüne yollamıştı. Peki bu 2000 kişilik atlı süvari birliğine ne oldu ? Almanlara zarar verebildiler mi ? Gelin birlikte inceleyelim.

1939 yılında yani II. Dünya Savaşı’nın başlamak üzere olduğu yıllarda mekanize savaş sadece teoride mevcuttu. Almanya dâhil olmak üzere Avrupa’daki çoğu ordu atlı süvari birliklerini keşif ve mobil piyadelere sahip olmak amaçlarıyla kullanmaya devam ediyorlardı. Ancak yıllar ilerledikçe savaş sertleştikçe Almanlar silah teknolojilerini iyice geliştirdi ordusunda ki tank sayılarını arttırdı ve Avrupaya kan kusturdu. Hitler gözünü doğuya çevirdi ve II. Dünya Savaşı’nın ve Dünya’nın kaderini değiştiren hamleyi yaptı. Zor kış şartları ve soğukları ile ünlü Sovyetler Birliğine savaş açtı.

Almanya ve Naziler için Stanlingrad savaşına kadar her şey güzel gitti. Ama Stanlingrad savaşı II. Dünya Savaşı ve Dünya’nın dönüm noktası oldu. Almanlar için sonun başlangıcı bu savaşta başladı. Stalingrad savaşı öncesin de Sovyetler Birliği’nin daha da doğusunda bulunan Moğolistan Almanların Sovyetler Birliğinde ki son derece kararlı ilerleyişini durdurmaya çalışan Sovyetler Birliğine destek olmak amacıyla 2000 kişilik atlı süvari birliğini Sovyetler Birliğine desteğe yolladı.

Almanya’nın Sovyetler Birliği içindeki ilerleyişini durdurmaya katkı sağlama amacıyla gönderilen 2000 kişilik Moğol süvari birliği bir Alman mekanize tümenine saldırmış, saldırıda hiç alman askeri hayatını kaybetmezken yaklaşık 2000 kişilik Moğol süvari birliğinin tamamı hayatını kaybetmiştir. Bu atlı süvari saldırısından sonra savaşlarda bir daha atlı süvari birliğine rastlanılmamıştır.