Atatürk İle Amerikalı Bir Çocuğun Mektuplaşması

Atatürk, başarıları ve fikirleri sayesinde tüm dünyada tanınmış, saygı görmüştür. Okyanus ötesinden Amerikalı bir çocuğun dahi ilgisini çekmeyi başarmıştır. İşte uzaklardan Atatürk’e mektup yollayan çocuğun ilginç hikayesi.

Cumhuriyetin yeni ilan edildiği 1923 yılının Ekim ayında, Atatürk ve arkadaşları büyük bir yoğunluk içerisindeydi. Bu zor dönemde Atatürk, bütün gününü çalışmaya ayırıyor, ülkesi için gecesini gündüzüne katıyordu.
Bir gün yaveri, elinde bir zarfla Atatürk’ün odasına girer: Paşam, bir mektubunuz var, Amerika’dan. Zarftaki isme bakan Atatürk, ismi tanıyamaz. Curtis LaFrance isminde bir yabancıdan gelen mektubu görünce, Atatürk daha da meraklanır.

Elmira, New York, 258 Ekim 1923

“Sayın efendim, ben on yaşında Amerikalı bir çocuğum. Türkiye’ye ve yeni hükümetine büyük bir ilgi duyuyorum. Siz ve Bayan Kemal hakkında bir röportaj okudum. Türkiye hakkında bir defterim var ve şimdiden siz ve Bayan Kemal hakkında birçok yazı ve resim topladım. Lütfen Amerikalı bir çocuğa, bir küçük not ve bir imzalı fotoğrafınızı gönderin. Bir gün, Türkiye’yi görebileceğimi umut ediyorum. Saygılarımla, Curtis LaFrance”

Atatürk bu mektubu okuduğunda bir hayli duygulandı, ancak bu kişisel ilgiden değil, kurulan bağımsız devletin etkisi olduğundandı. “Türkiye Cumhuriyeti Başkanlığı, Özel” başlıklı bir kağıt aldı ve başka bir cumhurbaşkanına yazar gibi ciddi bir üslupla mektubu yanıtladı:

“Bay Curtis LaFrance, mektubunuzu aldım. Türk yurdu hakkındaki ilgi ve iyi dileklerinize teşekkür ederim. İsteğiniz üzere bir fotoğrafımı gönderiyorum. Amerika’nın zeki ve çalışkan çocuklarına biricik öğüdüm; Türkler hakkında her işittiklerine gerçekmiş gibi bakmayıp, kanılarını bilimsel ve esaslı incelemelere dayandırmaya önem vermelidir. Başarılar ve mutluluklar dilerim, Türkiye Reisicumhuru Gazi Mustafa Kemal.”

Bu mektup ise oldukça tesadüfi bir şekilde ortaya çıkmıştır. La France, Newport Protestan Kilisesinde, eşya satılan bir dükkanda bir Türk kadını ile tanışıyor ve sohbet sırasında mektuptan bahsediyor. Kadın ise Türk Konsolosluğundaki bir arkadaşına bu mektuptan bahsedince olay bir gazeteciye kadar gidiyor. Bu olay üzerine Türkiye Kültür Bakanı İstemihan Talay, La France’ı 75. Yıl kutlamaları için Türkiye’ye davet ediyor.

1960’tan itibaren Türkiye’ye defalarca gelmişti, Ankara’yı İstanbul’u İzmir’i gezmişti, tekneyle Ege ve Akdeniz kıyılarımızı dolaşmıştı. Anıtkabir’i ziyaret etmiş, kendisine ömrü boyunca ilham veren Atatürk’ün kabri başında saygı duruşunda bulunmuştu. Bu defa, Türkiye Cumhuriyeti devletinin resmi davetlisi olarak Ankara’daydı. “Hayatımın en duygulu anını yaşıyorum” dedi. Mustafa Kemal’in kendisine gönderdiği mektubu, Anıtkabir müzesinde sergilenmek üzere Türkiye’ye armağan etti.

Anıtkabir’deki törende kısa bir konuşma yapar.

“1938’te Atatürk’ün öldüğünü duyduğumda 25 yaşında bir delikanlıydım. Niye ağladığımı kimse anlamamıştı”