Yenildiğinde Zehirleme Olasılığı Olan 7 Gıda

Ekseriyetle çiğ sebze, tohum ve deniz mahsullerini en sağlıklı seçenek olarak görüyoruz çünkü vitaminler ve omega-3 yağ asidi yağını içeriyor. Fakat her şeye karşın, bilmediğimiz bu gıdalardan bazılarının potansiyel olarak ölümcül olan toksinler içeriyor olması. İşte yanlış tüketildiğinde zehirli olan gıdalardan bazıları;

Fasülyeler

Çiğ fasulye zararlı ve lezzetsiz bir toksin olan lektin içerir, bu toksin pişirme ile çıkarılabilir. Yavaş pişirmeyi tercih edenler için kötü haber şu ki fasulyeyi kaynatmadan pişirmek toksinleri yok etmeyebilir.

Fugu

Fugu balığı, toksik parçaları çıkarmak ve eti kirletmemek için dikkatle hazırlanmalıdır. Bu nedenle, şefler 3 yıllık eğitimden geçer ve ona hizmet etmesi için izin verilmesi için özel bir kursla birlikte sertifika almaları gerekiyor.

Küflü yiyecekler

Kalıplarda genellikle görülür, ancak kalıplar ve diğer mantarlar – mikotoksinler – tarafından üretilen toksinler görünmezdir ve gıdaya zerk edebilir. Bu yüzden küflü parçayı kesip bütün parçayı atmanız iyi olur. Brie veya Danimarka mavisi gibi özel peynirler, kalıplar bilinçli olarak küflü hale getirildiğinden yemek için güvenlidir.

Mantarlar

Mantar toplama işlemi, mantar avı veya basitçe “mantarlaştırma” olarak bilinir. Fakat unutmayın ki, tüm toksik mantarların tanımlanabileceği tek bir özellik yoktur, ayrıca tüm yenilebilir mantarların tanımlanabileceği bir özellik yoktur. Buna ek olarak, radyoaktif olanları da içeren ağır metalleri emmek için mantarların eğilimi nedeniyle, Avrupa mantarları şu ana kadar 1986 Çernobil felaketinden dolayı toksiklik içerebilir.

Badem

Çoğunlukla bilinenin aksine badem kuruyemiş değil, tohumdur. Yüzyıllardır hamur işlerinin en popüler malzemelerinden biri olan badem de aslında yüksek miktarda ölümcül bir zehir olan siyanür bulunur. Bademi ısıtmak bu zehri yok eder ama işlenmemiş acı badem oldukça tehlikelidir, ki satışı bu yüzden bazı ülkelerde yasaktır. Örneğin ABD’de yalnızca tüm zehir ve bakterilerinden arındırılarak işlenmiş bademlerin satışına izin verilmektedir.

Elma

Elma bünyesinde siyanür üreten “amigdalin” isimli bileşen bulundurduğu için fazla miktarda yenmesi halinde baş dönmesi ve mide bulantısı görülebilir. Ciddi zehirlenme durumunda ise kan basıncı ve kalp hızında artış, böbrek yetmezliği ve koma görülüyor.

Kiraz

Kiraz; Erik, kayısı ve şeftaliyle aynı aileden gelir ve bu meyveler gibi yapraklarında ve tohumunda yüksek oranda zehirli bileşenler bulundurur. Kiraz çekirdekleri, ezildiğinde veya çiğnendiğinde “prusik asit” (hidrojen siyanür) üretir. Kirazdan ölümler sık görülmez ancak çekirdeğinin emilmemesi veya çiğnenmemesi gerektiği unutulmamalıdır.

Kaynak:https://www.vikilist.com/yenildiginde-zehirleme-olasiligi-olan-7-gida-6388