Uzayda Bir Serseri Gibi Başıboş Dolaşan Gezegenler

Bütün gezegenleri Dünya’mız gibi bir yıldızın etrafında kurulmuş sistem içinde düşünürüz. Gezegen yıldızının etrafında döner, bir yılını tamamlar. Gece olur, gündüz olur, ardına tekrar gece olur. İstikrar hiç bozulmaz. Fakat bu kurala uymayan gezegenler de var.

Belli bir rotası olmayan ve uzay boşluğunda karanlığa doğru kör bir şekilde ilerleyen bu gezegenlerin, herhangi bir sistemden atılmış olması muhtemeldir. Tabi başka sebeplerde var. Yıldız olacak kadar madde biriktiremeyen ve ışık vermeye başlaması için gerekli olan nükleer füzyonu başlatamayan gök cisimleri de tabiri caizse serseri mayın gibi etrafta dolaşmaktadır. Bu cisimlerin etrafta bu şekilde dolaşması bir çok kişinin endişelenmesine sebep olmaktadır. Fakat nadir rastlandıkları için şimdilik bizim için bir tehlike oluşturmamaktadırlar. Peki bunlardan birinin Dünya’mıza çarpma ihtimali olabilir mi diye sorarsanız elbette olabilir. Üstelik karanlık ve ısı vermeyen türlerinin tespiti ise oldukça zor. Zaten bize doğru geldiğini tespit etsek bile elimizden gelen pek bir şey de yok.Tek yapabileceğimiz son anlarımızda dua edip manzaranın keyfini çıkartmak olur.

Bunları söylerken belkide çoğunuzun aklına atom bombası kullanmak geldi. Bu cisimlerin boyları Jüpiterin 13 katına kadar çıkmakta. Daha da büyüklerine kahverengi cüce denmekte. Gerçi ay kadar küçük olsaydı bile yine yapabileceğimiz bir şey olmazdı. Fakat dediğim gibi nadir görüldükleri için Dünyanın yörüngesine girme ihtimalleri çok çok düşük.

Peki etrafımızda bunlardan var mı diye sorarsanız evet var. Hem de daha gencecik bir tane. Şili’deki VLT teleskopu ve Hawaii’deki teleskoplar kullanılarak yakın zamanda bir tane tespit edildi. Gezegene basit ve sade isim konuldu.CFBDSIR2149 🙂

Gezegenin tahmini büyüklüğü jüpiter’in 4 ile 7 katı olup, yüzey sıcaklığı ise 400 C olduğu tahmin edilmekte. Zaten soğuk olsaydı tespit edilmesi oldukça zorlaşırdı. 100 ışık yılı uzaklıkta olan gezegenin yaşının 50 ile 120 yıl arasında olduğu sanılmakta. Yani daha gencecik. Bu başıboş gezegenlerde yaşam olma olasılığı ise çok düşük. Bu tür gezegenlerin genelinde sabit bir ısı ve ışık kaynağı olmadığı için yüzeyi canlı yaşamı için pek te uygun değildir. Tabi daha net bilgiler için önümüzdeki yıllarda daha ayrıntılı çalışmalar yapılması beklenmekte. İşte o zaman çoğu şey daha da netlik kazanacak.

Bir şeyden daha bahsetmek istiyorum Bu başıboş gezegenin keşfiyle beraber gezegeni hemen Mardukla özdeşleştiren komplo teoricileri olmuş. Gezegenin Marduk gezegeni olduğunu iddia edenlere sadece gülüyorum. Çocukluğumdan beri her sene Marduk gezegeni çarpacak, sonumuz geliyor, öldük, bittik ne yapacağız tarzı haberleri görmekten oldukça sıkıldım. Sadece insanları tedirgin etmek amacıyla ortaya atılan Marduk veya nibirunun dünyaya çarpacağına yönelik safsatalar umarım yakın zamanda son bulur.