Kuh-i Nur… 440 milyon değerinde dünyanın en büyük elması. Hindistan’ın Güneydoğusundaki Golconda madeninde bulunan bu elmasın Mihrace’nin vasiyeti ile tapınağa bağışlanması kararlaştırıldı. Kuh-i Nur Babür Şahı Nasireddin Muhammed Hümayun Şah’ın türbesindeydi.

Delhi’de en az Agra’daki Taj Mahal kadar yüksek bir sanat eseri olan Hümayun Şah’ın kabri ve türbesinde bulunan avizenin son tırnağında duruyordu. Ancak İngilizler tarafından buradan alınarak ülkelerine götürüldü.

Bir süre İngiltere’de sergilenen fakat hiç dikkat çekmeyen bu elmas kraliçenin emriyle yeniden kesildi. Kesim işlemi sırasında yüzde 40’ını kaybeden elmas Kraliçe Aleksandra’nın görkemli taşlarla süslü tacında yerini aldı. Aleksandra’nın ölümünden sonra tacı Kraliçe Elizabeth devraldı çünkü İngiliz kraliyet geleneğine göre elmasın bulunduğu tacı yalnızca kadınlar takabiliyor, elmas kadınların gücünü artırdığına, erkek takarsa uğursuzlukların peşini bırakmadığına inanılıyor.

Hindistan Elmasını Geri İstiyor!

Olayın peşini bırakmayan Hindistan, kendilerinden çalındığını iddia ettikleri elmasın iadesi için dava açtı. Dönemin başbakanı Cameron ise bu durumun pratiği olmadığını, eğer birine evet derseniz British Museum’un boşalacağını söyleyerek ellerinde başka kültürlerden izinsiz alınmış birçok eserin varlığına dikkat çekmiştir.