Çok Uzak Bir Mesafeden Dünya’ya Teleskopla Baksak Dinozorları Görebilir Miyiz ?

Yeterince uzak bir mesafeden Dünya’ya teleskop ile bakılabilse, geçmişte yaşanan olaylar ve canlılar, dinozorlar görülebilir mi? Teorik olarak bu mümkün ancak bunun için çok büyük teleskoplar gerekmektedir. Bir reddit kullanıcısı bu konu üzerinde, gerekli hesaplamaları yapmış.

Dinozorlar bilinen hespalamalara göre yaklaşık 65 milyon yıl önce yok olmuşlardır. Dinozorları görebilmek için 65 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan bir galaksiden Dünya’a bakıldığı düşünülsün. Optik çözünürlük formülününden yola çıkılarak, bu uzaklıktan Dünya’yı görebilmek için, yaklaşık 5,8×10^10 metre büyüklüğünde bir lense ihtiyaç duyulmaktadır. Bu da hemen hemen Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin üçte birine denk gelmektedir. Dinozorları görebilmek içinse çok daha büyük bir lens gerekiyor; yaklaşık 4,4 ışık yılı büyüklüğünde… Bu büyüklük; Güneş Sistemi’nin iki katından daha büyük bir uzunluktur.

Tam bu noktada ise devasa bir kütleyi, kara delik oluşumuna sebep olan Schwarzschild yarıçapı adı verilen çok küçük bir noktaya sığdırmaya çalışmaktan dolayı, ortaya kara delik oluşması gibi bir sorun çıkıyor. Özetle, her türlü imkan oluşturulabilse dahi, “yalnızca 4,4 ışık yılı büyüklüğündeki merceği oluşturmak bile binlerce yıl sürecektir” yeterince uzaklıktan Dünya’ya bakarak dinozoları görmek, şu anın bilim ve astronomi bilgisinde ve teknolojisinde mümkün değildir.