Akdenizin En Önemli Turistik Yerlerinden Biriyken Hayalet Şehre Dönüşen Kapalı Maraş’ın Hikayesi

Bir zamanlar Kıbrıs Adası’nın en önemli turistik yeri olan Kapalı Maraş günümüzde adeta bir hayalet şehir durumunda. 1974 Barış harekâtı öncesinde burası başta İngiliz olmak üzere dünyanın dört bir yanından turist akınına uğrayan bir merkezdi.

Sosyetenin Merkezi Kapalı Maraş

Kıbrıs adası uzun yıllar İngilizlerin himayesi altında olduğundan dolayı adada her ne kadar İngilizler yaşamasalar dahi ada üzerinde İngiltere’nin söz sahibi olduğu biliniyordu. Bu sahipliği Türk halkı kabul etmese de Rum halkı kendi çıkarları doğrultusunda kabul etmekteydi. Bu yüzden Kapalı Maraş bölgesinde bulunan oteller İngilizler tarafından aylar öncesinden alınan rezervasyonla yaz aylarında doluyordu. Hatta bu bölgede yapılan ve en büyük otel olma özelliğini taşıyan Golden Sands Oteli tamamen İngiliz Kraliyet Ailesi mensuplarının kalması için yapılmıştı.  Kapalı Maraş tüm Kıbrıs Adası üzerinde bulunan toplam yatak sayısının üç katı fazla bir yatak sayısına sahipti. O dönem henüz evlere girmemiş olan ilk renkli televizyonlar, ilk otomatik çamaşır makineleri burada bulunan otellerde kullanıma sunulmuştu. Bu otellerde tatil yapmak isteyenler bir servet ödüyorlardı.

1974 Barış Harekâtı

Adada Türklere karşı başlatılan zulüm ve öldürme politikası Türkiye’nin olaya müdahale etmesine sebep oldu. Kıbrıs’a düzenlenen iki barış harekâtı sonrasında bölgedeki tansiyon düşürüldü. Ancak tekrar yükselmemesi için bazı önlemler almak gerekiyordu. Bu yüzden burası tamamen boşaltılarak bir tampon bölge oluşturuldu. Bu boşaltma işlemi o kadar çabuk şekilde yapıldı ki burada bulunan her şey olduğu gibi bırakıldı. O tarihten beri Kapalı Maraş tam bir ölü şehir görünümünde. Her şey o gün olduğu gibi yerli yerinde duruyor. Bu bölgeye giriş ve çıkışlar 44 yıldır tamamen yasaklanmış durumda. Sadece Türk tarafına ait olan orduevine gitmek için bu bölgenin bir bölümüne giriş yapılıp orduevine gidiliyor. Ancak o yol üzerinde durmak ve araçtan inmek de yasak.