Ve bu iyi birşey! Anne karnında bebekler, birkaç ay sonra işemeye ve bunu içip, solumaya başlıyorlar. Bunu yapamayan bebeklerin akciğerleri gelişmiyor.

Bebekler, ne de şirin şeyler…

Aslında olayın özeti başlıkta yazıyor ama madem tıkladınız, biraz daha ayrıntı verebiliriz. Her bebek, anne karnında birkaç ay sonra içinde oldukları amniyotik sıvının içine işemeye başlıyor. Ve sonra, tahmin edeceğiniz üzere, etraflarını çevreleyen bu sıvıyı içiyorlar. Hatta daha ötesi, bu sıvıyı soluyarak akçiğerlerine dolduruyorlar. Ve aslında bu iyi birşey. Bebek yeteri kadar işemezse ve amniyotik sıvı az olursa, ciğerlerine çekemedikleri için akciğerleri yeteri kadar gelişmiyor ve bu durum ölümcül olabiliyor. Yeteri kadar amniyotik sıvı oluşmamasına tıp dünyasında oligohidramnios adı veriliyor. Yani kısacası anne karnında işeyip, onu içmek ve solumak sağlığımız için çok önemli.

Peki ya 2 numara?

Aranızdaki bilim aşıklarının aklındaki soruyu tahmin edebiliyoruz. Peki ya kaka?

Anne karnında kaka yapmak çok sık karşılaşılan bir durum değil, çünkü ihtiyacımız olan kaloriyi annemizin yediklerinden alıyoruz ve annenin sindirim sistemi kaka sorununu kendi hallediyor. Annemizi sevmek için bir neden daha.

Ama bebekler, mukus, safra, lanugo tüyleri gibi şeyleri yiyorlar ve genelde bunlar bebeğin sindirim sisteminde kalıyor, yani kaka olarak dışarı atılmıyorlar. Yine de bebeklerin %13’ü biraz aceleci, yani kakalarını yapıyorlar ve buna mekonyum deniyor. Genellikle doğum öncesi bebeğin stres altında kaldığının bir göstergesi olan mekonyum, istenilen birşey değil. Kokusuz ve steril bir sıvı olmasına rağmen, doğum esnasında karşılaşılması iyi değil. Bunun ciğerlere çekilmesi ise bebek için ciddi sorunlara hatta ölüme bile sebep olabiliyor.

Yani hepimiz çişimizi içtik ve hatta ciğerlerimize çektik ama en azından kaka yemedik diye kendimizi avutabiliriz.