Paslı Bir Metal Bizi Gerçekten Tetanos Yapar Mı ?

Tetanos, kazıklı humma adı ile de bilinen genellikle iğne, bıçak veya paslı çivi gibi keskin bir nesne ile yaralanmanın yol açtığı bir enfeksiyon türüdür. Kaslarda uzun süreli sertleşme ve kasılmayla belirginleşir, ölümcüldür. Kasılmalar öncelikli olarak ağız çevresindeki kaslarda başladığından hastalığın İngilizce isimlerinden biri çene kilitlenmesi anlamına gelen “lockjaw”dır. Ağız çevresinde başlayan kas spazmları vücudun tamamına yayılır. Üstelik bu kasılmalar bazen o kadar güçlü olur ki kırılmalara yol açabilir. Yutma ve nefes alma güçlüğü, aşırı terleme ve ateş öne çıkan semptomlar arasında sayılabilir.

Tetanos, clostridium tetani denilen bakterinin spor formunun neden olduğu bir hastalıktır. Kötü olan bu bakterinin dünyanın dört bir köşesinde son derece bol bir şekilde bulunmasıdır. Bu bakteriler toprakta, dışkıda, tozda hatta insan derisinde bile bulunabilir. Hastalığa her yerde bulunan bir bakterinin sebep olmasına rağmen hastalık genellikle paslı metallerle ilişkilendirilir. Fakat yepyeni parıldayan bir bıçak bile tetanosa yol açacak yaralara neden olabilir.

Eğer derimiz bir nesne tarafından delindiyse (ya da kesildiyse) tetanosa yakalanma potansiyelimiz var demektir. Paslı nesnelerin daha tehlikeli olma nedeni ise bu nesnelerin hava, su ve toprakla temas etmiş olma ihtimalinin yüksek olmasından kaynaklanır. Çünkü temas ihtimalinin fazla olması C. tatani’nin bulunma ihtimalini de artıracağından, paslı nesnelerin neden olduğu yaralanmalar tetanos bakımından daha risklidir. C. tetani sporları antiseptiklere karşı dirençlidir. Yani yaranın normal dezenfektanlarla temizlenmesi işe yaramaz. Böylesi bir kaza söz konusu olduğunda yapılması gereken en doğru hareket tetanos immünoglobulini olarak bilinen antioksidanı verebilecek en yakın hastaneye gitmektir.