Ünlü Alman edebiyatçı Goethe’nin, “Sürekli yaşamın sırrının izlerini süren, zamanın ardındakileri görebilen, o zamana kadar akıl edilememiş bağlantıları çözümleyen kişi” olarak tasvir ettiği Nostradamus, 14 Aralık 1503’te Fransa’da doğdu. Olağanüstü yetenekleri daha küçük yaşlarında ortaya çıkan İlginç bir çocuktu. Gerçek ismi Michel de Nostradame olmasına rağmen daha çocukluğundan itibaren Herkes ona isminin Latinceye çevrilmiş hali olan Nostradamus diye hitap ediyordu. Emeklemeden yürümüş, 2 yaşını doldurmadan konuşmuştu. Doğduğu günden beri de sanki yanında hep birileri vardı ve onlarla diyalog halindeydi. Daha 5 yaşındayken kimsenin bilmediği şeylerden konuşuyordu. Bu durumundan endişelenen varlıklı babası, onu en sonunda sarayın baş hekimine götürdü. Doktor, küçük çocukların meleksi varlıkları ve melekeri görebildiklerini, hatta onlarla konuşabildiklerini söyleyip endişe etmemesini ve bir süre sonra normale döneceğini belirtti. Ancak o hayatı boyunca hep farklılığını korudu.

Nostradamus, tıp, astoloji, astronomi, felsefe, yunanca, latince ve ibranice eğitimi gördü. Tıp eğitiminden sonra doktor olarak çalışırken veba salgınına karşı mücadelesiyle “harika doktor” olarak adını duyurdu. Ama ne yazık ki kendi karısı ve iki çocuğunu vebadan kurtaramadı. Bu büyük yıkımın ardından yeniden evlendi ve altı çocuğu daha oldu. Geceleri herkes yattıktan sonra o, sabahlara kadar üst kattaki odasında çalışırdı. Mum ışığında astronomik takvimlere bakar, burçların rotasını çıkarırdı. Nostradamus, geleceği görmeye başladıkça, bunları başkalarıyla paylaşmak için büyük bir istek duymaya başladı. 1550 yılında, ilk almanak’ını yazdı. Bu kitapda 12 tane manzum dörtlük bulunuyordu ve her bir dörtlük, gelecke bir yılın, bir ayı ile ilgili genel bir kehanet içeriyordu. 1559’da Fransa kralı II. Henry’nin at üstünde yapılan ikili mızraklı dövüşünde, başından ağır biçimde iki darbe alarak öleceğini bildiren kehanetinin gerçekleşmesi sonucu ünlendi. Sarayın doktoru ve astrologu oldu. Bir süre sonra Nostradamus, her yıl için ayrı hazırladığı almanakları yetersiz buldu ve kıyamete kadar insanoğlunun karşılaşacağını düşündüğü, her olayı içine alan eseri yüz yılları yazmaya başladı. 1558’de çalışmasını tamamladı.

Nostradamus’un kitaplarındaki kehanetleri, açık seçik olmayan, yorum gerektiren sembolik ifadelerden oluşmaktadır. Kehanetleri hem yalnızca anlayabilenler anlasın diye, hem de kilise ve koyu dindarlar tarafından suçlanmasın diye bir hayli sembolik dille kaleme almıştır. Yani geleceğe ait öğrendiklerini yazmaktan kaçınmamış fakat kitabında bunlara herkes ulaşmasın diye bir takım örtüleme yöntemlerine başvurmuştur. Bu nedenle yorumlanmaları çok güçtür. Araştırmacılar, onun engizisyonunu dikkatini çekmemek için dörtlüklerini çeşitli dillerin karışımıyla yazdığını; yunanca, latince, fransızca ve yerel lehçeyi kullanarak, kehanetlerini de bilinçli olarak bulandırdığını da kabul etmektedir. Nitekim hayatı Vatikan Kilisesi’nin engizisyon tehdidiyle geçen Nostradamus, ölümünden 215 yıl sonra 1781’de kehanetlerinden dolayı kilise tarafından aforoz edilmiştir. Astrolog olması nedeniyle astrolojiden faydalanarak kehanetlerinde kesin zamanlama verileri kullanan ilk Kâhin Nostradamus olmuştur. Fakat kehanetleri bir astrologdan daha fazlası olduğunu gösterir niteliktedir ve astrolojinin dışında başka gizemli bilgilere de sahip olduğu iddia edilmektedir. 30 sene boyunca Nostradamus’un kehanetleri üzerinde çalışan ve en ciddi, gerçeğe yakın çeviren yazar olarak tanınan Jean-Charles de Fontbrune’na (Jan Şarl Dö Fontbrun) göre insanlık tarihinde pek çok yeteneğin hepsiyle donatılmış Leonardo Da Vinci, Albert Einstein gibi birkaç çok özel kişiden biri de Nostradamus’tur

Fontburn’un Nostradamus’un kehanetlerini nasıl gerçekleştirdiği ile ilgili teorisi ise oldukça cesurca. Onun, bir zaman ve paralel evren yolcusu olduğunu ve olayları bu sayede, bu kadar detaylı ve doğru tasvir edebildiği yönündedir. Nostradamus kehanetlerinin her dönemde yorumcuları olmuştur. Değişik yorumcular tarafından yapılan incelemeler sonucunda, 1500’lü yıllardan günümüze kadar uzanan birçok siyasi, ekonomik ve toplumsla olayı bilebildiği iddia edilmektedir. Ayrıca uzmanlar sadece savaş, kan, gözyaşı ve felaketleri gördüğü gerekçesiyle onun için “karamsar kâhin” yakıştırması yapmaktadırlar. Nostradamus, hayatı boyunca yüzlerce dörtlük kaleme almış ve pek çok kehanette bulunmuştur. Bunların kimi gerçekleşmiş, kimi ise gerçekleşmemiştir. Gerçekleştiği kabul edilen kehanetlerin bazıları şunlardır: Fransız kralı II. Henry’nin ölümü. 1666 yılındaki büyük Londra yangını. Fransız devrimi ve Marie Antoinette’nin (Meri Antuanet) idamı. 1917 sovyet Bolşevik devrimi ve Sovyetler Birliği’nin kuruluşu. 1889 yılında Hitler’in doğumu,1945 yılında evlenmesi ve ölümü. İsrail devletinin kuruluşu. Fransız Bilim insanı Louis Pasteour (Lui Pastör) ve çalışmaları. 2. Dünya Savaşı Hiroşima’ya atılan atom bombası İspanya iç savaşı , diktatör Franco ve sürgün edilmesi. Fransız generali Charles De Gaulle (Şarl Dö Gol) ve 3 kez cumhurbaşkanı seçilmesi. Kennedy suikasti. Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat’ın suikast sonucu öldürülmesi. Sovyetler Birliği’nin Afganistan’ı işgali. Çernobil nükleer kazası. Osmanlı İmparatorluğu’nun 16.padişah zamanından sonra içeriden çöküşe geçeceği.(1730 yılında 16.Padişah 3.Ahmet’in tahttan indirilmesi ve Patrona Halil İsyanı) Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve Mısır topraklarının kaybedilmesi. 11 eylül ikiz kuleler saldırısı. Güney Asya’dan sonra Türkiye ve Yunanistan’da da deprem olaçağı (Bu konuda uzmanlar ikiye ayrılıyor; Nostradamus’un haber verdiği depremin 17 Ağustos 1999 Gölcük depremi iddia edenlerin yanı sıra kimilerine göre büyük bir deprem daha bekleniyor.) Nostradamus’un önümüzdeki gelecekle ilgili önemli bazı kehanetleri ise III. Dünya Savaşının 2076 yılında, “büyük kaos” dönemi dediği IV. Dünya Savaşı’nın da 2106 yılında olacağı şeklindedir. Nostradamus’un dünyanın sonu ile ilgili olarak ise gördüğü tarih 3797’dir. 3797 yılındaki sonla ilgili en detaylı araştırma da, Peter Mc Holl tarafından yapılmıştır. Peter Mc Holl’e göre 3797 rakamı, son günün tarihini vermektedir. Kâhinin hesap sistemine göre bu tarihle beraber insanlığın dördüncü büyük çağı bitecek ve zaman duracaktır.

Nostradamus’un yazdıklarının yoruma açık olduğunu ve istendiği şekilde anlaşabileceğini söyleyenler de çoktur. Ancak Nostradamus, kendi ifadesine göre bunu bilinçli yapmıştır. Nostradamus’ın son kehaneti ise kendisiyle ile ilgilir. 1 temmuz 1566 akşamı, hasta yatağında yatarken kendisine iyi geceler diyen bir papaza şu cevabı verir: “bu son gecem, sabaha ölmüş olacağım”. Nostradamus, 2 temmuz 1566 sabahı 62 yaşındayken odasında ölü bulundu. Böylece Nostradamus’ın son kehaneti kendi ölümü oldu. Vasiyeti üzerine Cordeliers Kilisesi duvarına, mezarına kimsenin basmasını istemediği için dikey olarka gömülen Nostradamus’un eşi, latince olarak tabutunu örten 2,5 metre boyundaki mermer duvara şu sözleri yazdırttı: “burada bütün ölümlülerden farklı olarak, yıldızların etkisiyle geleceği gören, kalemiyle olayları kaydetmeye laik bulunmuş, meşhur Michel Nostradamus yatıyor. 62 yıl, 6 ay ve 7 gün yaşadı. 1576 yılında öldü. Gelecek nesiller onun istiratını bozmasınlar. Eşine gerçek mutluluklar diler.”

Nostradamus’un ölmeden hemen önce yaptığı söylenen son şey ise bir hayli ilginçtir. Ölmeden önce Nostradamus’un odasında bazı değerli el yazması kitapları yaktığı belirtilmektedir. Bu kitapların onun kehanet gücünü sağlayan, geçmiş ve geleceğe dair pek çok esrarengiz olayları aydınlatacak olan kitaplar olduğu yönünde de iddialar vardır. Rivayete göre ünlü kâhin, söz konusu kitapların yanlış ellere geçebileceğini ve bunun sonucunda ise bir felaketin olacağını ön gördüğü için Nostradamus, kitapları yakarak yok etmeyi tercih etmiştir.