Kaçak Goril Avcılarının Hayatına Son Verdiği Çevreci: Dian Fossey

Dian Fossey, 18 yıl boyunca yürüttüğü geniş çaplı goril incelemeleriyle bilinen önemli bir ABD’li etologdur (hayvan bilimci). 16 Ocak 2014 tarihinde Google, ana sayfasına bu bilim insanını taşıyarak tüm Dünya’ya tanıttı. Peki, Dian Fossey neden doodle (Google’ın ana sayfa çizimleri) oldu ve daha önemlisi… Neden öldürüldü?

Dian Fossey kimdir?

Dian Fossey 16 Ocak 1932 tarihinde ABD, Kaliforniya San Fransisco’da dünyaya geldi. 6 yaşındayken anne ve babası boşanan Fossey, üvey babasının ona kötü davranması sonucu hayvanlarla ilgilenmeye başladı.

Afrika ve dağ gorillerine adeta aşık olan Fossey, Karisoke Araştırma Merkezi ve Cornell Üniversitesi’ndeki yılları sonrasında davranış bilimi ve primatoloji alanlarında uzmanlaştı. ABD’deki San Jose State Üniversitesi’den lisans ve Cambridge Üniversitesi’nden 1974 yılında doktora diploması aldı.

Dian Fossey dağ gorilleri ile ilgili çok önemli araştırmalara imza atmış, 18 yıl boyunca bu alanda çalışmış ve yıllarca Ruanda’nın dağ ormanlarında onları gözlemlemiştir. İsmi dünyaca ünlü primatologlar Jane Goodall, Louis Leakey ve George Schaller ile birlikte anılır.

Dian Fossey 53 yaşında Afrika’daki Ruanda Volkanları Ulusal Parkı’nda 6 Aralık 1985’te öldürülmüştür. Ruanda halkı Dian Fossey’yi “Dağda yalnız yaşayan kadın” anlamına gelen “Nyiramachabelli” adıyla çağırırdı.

Dian Fossey Cinayeti

Ruanda’daki Virunga Dağları’nda bulunan kabininin yatak odasında öldürülen Fossey, saldırganlar tarafından duvarda açılan bir deliğin 2 metre ötesinde bulunmuştur. Cinayet yerinde çalışmalar yakın bir ismi işaret etmektedir ancak kim olduğu hala belirsizliğini korumaktadır. Kaçak avcılarla savaşmak için elinden geleni yapan Fossey’nin onlar tarafından öldürüldüğü düşünülmektedir.

Gorillas in the Mist (Sisteki Goriller)

Dian Fossey’in hayatını anlatan 1988 yapımı filmde karizmatik, çevresine hükmetmeyi bilen ve idealist Fossey’i canlandıran Sigourney Weaver drama dalında Altın Küre En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazandı. Filmde kaçak avcıların kulübesini yaktığı bir sahne de bulunmaktadır.Günümüzde Dian Dossey’nin başlattığı çalışmalar, Dian Fossey Gorilla Fund International adı altındaki bir yardım fonu aracılığıyla devam ettirilmektedir.

Kaynak: Çağrı Mert Bakırcı,Evrim Ağacı,Dian Fossey: Kaçak Goril Avcılarının Katlettiği Çevreci!  https://evrimagaci.org/dian-fossey-kacak-goril-avcilarinin-katlettigi-cevreci-1890