Dünyanın en büyük gemisi denildiği zaman herkesin aklına kuşkusuz Titanic gelir. Titanic zamanının en büyük gemisidir ancak günümüzde Titanic’in 2-3 katı büyüklüğünde yolcu gemileri okyanus aşırı yolcu ve yük taşımaya devam etmekteler. Bununla birlikte askeri alanda da pek çok gemi dünyanın en büyük 10 gemisi arasına girmekte.

USS Nimitz

Nükleer enerji ile çalışan bu uçak gemisi adeta küçük bir şehir olarak denizin üzerinde ilerliyor. Nimitz dünyanın en büyük askeri gemisi durumunda. Küçük bir şehir kadar olan Nimitz nükleer enerji ile çalıştığından dolayı aylarca denizin ortasında kalabilir. Bu gemi zaman zaman Amerika’nın denizaşırı ülkelerde düzenlediği operasyonlarda da başrol oynamıştır. Aynı anda 120 adet uçağı taşıma kapasitesine sahiptir.

Shell Prelude FLNG

Denizin üzerine inşa edilen petrol ve doğalgaz platformlarını hepimiz biliriz. İşte Shell Prelude FLNG bu platformların gemiye dönüştürülmüş hali. Günümüze kadar inşa edilen en büyük tesis konumundaki bu geminin boyu 488 metredir. Dünyanın pek çok yerinde petrol araştırmaları için kullanılmasının en büyük sebebi de sabit petrol platformlarından çok daha gelişmiş arama teknolojisine sahip olmasından.

Dockwise Vanguard

Daha çok inşaat alanında kullanılan gemi devasa yapılar için gerekli olan parçaların taşınmasında kullanılmakta. Dünyanın en büyük 10 gemisi içinde yer alan gemi üzerine konan yüke bağlı olarak 16 metre kadar suyun içine batabiliyor. Bir geminin normal yüzme ölçüsünden denizin içerisine doğru batması o geminin kendi ağırlığından çok fazlasını yük olarak taşıdığının da bir göstergesi.

Azzam

Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı taşıyan bu geminin boyu 180 metredir. Aslında bir yat görünümünde olan bu geminin kime ait olduğu bilinmiyor. Geminin genellikle tatil yörelerinde görülmesi ünlü bir iş adamına ait olması ihtimalini de arttırmakta.

CSCL Globe

CSCL Globe şu anda hizmette bulunan en büyük birkaç konteyner gemisinden bir tanesi. 400 metre uzunluğundaki bu gemi China Shipping şirketine ait. Tek seferde 19100 adet konteyner taşıyabilmekte. Geminin sefer düzenlediği limanlar genellikle birbirine en uzak mesafede olan limanlar. Bu şekilde tek seferde taşıma yapılarak maliyetler de düşürülmekte.

TI Asia

Dünyanın en büyük 10 gemisi arasında bulunan TI Asia 380 metre uzunluğunda ve 440 bin ton ham petrol taşıma kapasitesine sahiptir. Geminin en büyük özelliği ise tamamının beyaz renkte olmasıdır. Bu özelliği ile beyaz bir balinayı andırmaktadır. Tamamı beyaz renkte olduğu için yük gemileri arasında en ilgi çekenlerinden bir tanesidir.

MV Blue Marlin

22 gemiyi tek seferde üzerine alıp taşıyabilmesiyle ünlü olan MV Blue Marlin aynı zamanda Gemilerin Gemisi adıyla da bilinmektedir. 217 metre uzunluğunda olan gemi 75 bin tona kadar ağırlık taşıyabilir. Özellikle motoru başka ülkelerde takılacak gemilerin bu ülkelere taşınması işlemi sırasında kullanılmaktadır.

Oasis Of The Seas

362 metre uzunluğunda olan Oasis Of The Seas 5400 yolcu kapasitesine sahiptir. 16 katlı olan bu gemi aynı zamanda yüzen bir otel. Bu gemi ile güzel bir tatil yapmak mümkün. Denize açıldıktan sonra yaklaşık 1 ay boyunca denizde kalabiliyor.

MSC Oscar

Dünya üzerindeki en büyük konteyner gemilerinden bir tanesi olan MSC Oscar 396 metre uzunluğundadır. Gemi zaman zaman ülkemize de gelmekte.

Maersk Mc-Kinley Moller

Konteyner taşımacılığı denildiğinde kuşkusuz en büyük şirketlerden bir tanesi de Maersk şirketidir. Maersk Mc-Kinley Moller ise dünyanın en büyük konteyner gemisi olarak bilinir. 400 metre uzunluğundaki gemi aynı zamanda tek seferde 35 Bin adet araba taşıyabilir.