“Atatürk’ün Tatili Cumadan Pazara Almasının Nedeni İslam Karşıtlığıdır” Yalanı

Öncelikle Kur’an-ı Kerim’de veya sağlam hadislerde Müslümanlar için tatil gününün cuma olduğu belirtilmemiştir. Asr-ı saadet’te ve dört halife döneminde de cumanın resmi tatil olduğuna yönelik hiçbir kanıt yoktur. Emeviler döneminde sadece mahkemeler, Abbasiler döneminde ise resmi daireler cuma günleri tatil edilmiştir.

Son zamanlarda ise, sanki Osmanlı kurulduğundan beri cuma günleri tatilmiş Atatürk gelip cumadan pazara almış gibi yalanlar ortaya atılmaktadır. Sahte tarihçilerin tek amaçları okuyup araştırmayan kitleleri böyle yalanlarla Atatürk ve Cumhuriyet’e düşman etmek ve Atatürk’ü İslam karşıtı olarak göstermektir. Bu yazımızda, halkı kandırıp birbirine düşürmeyi amaç haline getirmiş tarihçilerin yalanlarını aktaracağız.

Osmanlı’da Hafta Tatili

Osmanlı Devleti’nde başlangıçta hafta tatili yoktur. Diğer İslam devletlerinde olduğu gibi Osmanlı’da da namaz vaktinde kısa bir süre işe ara verme dışında cuma günleri hafta tatili değildir. Osmanlı’da 1820’lerde tatil günleri pazartesi ve perşembe iken, 1830’larda pazar gününe alınmıştır. Osmanlı’da değişik zamanlarda bazen pazartesi, bazen perşembe ve salı, bazen  cuma günlerinde tatil yapıldığı anlaşılmaktadır. Sadrazam İzzed Mehmed Paşa, işlerin yoğunluğunu ileri sürerek 1774’te hafta tatiline son vermiştir. II. Mahmud döneminde hafta tatili uygulaması yeniden başlatılmıştır. Bazı dairelerde pazar ve pazartesi, bazı dairelerde de perşembe tatil ilan edilmiştir. İşlerin aksaması üzerine tatil tek güne indirilmiş, sadece pazar günü tatil ilan edilmeye başlanmıştır. ( Bu bilgilere ”Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi ” kitabından ve farklı kaynaklardan rahatça ulaşabilirsiniz.)

 

Kaynaklar: ( TDV İslam Ansiklopedisi, Panzehir)