Adidas ve Puma’nın Sahibi İki Kardeşin Halkı Dahi İkiye Bölen İlginç Hikayesi

Dünyanın en ünlü markalarının sahiplerinin kardeş olması oldukça ilginç. Üstelik bu iki marka hem dünya çapında ünlü hem de birbirlerinin rakibi olunca hikaye daha da ilginç bir hal alıyor.Onlar adeta kendi düşmanlarını kendileri yaratmışlar. İşte iki rakip kardeşin ilginç hikayesi.

Rudolf ve Adolf Dassler, ayakkabıcılık onların baba mesleği. Babaları da ayakkabı sektöründe bir şeyler yapmak istemiş. Babalarının bu çabası iki kardeşi de etkilemiş olacak ki ikisi de ayakkabı sektöründe bir şeyler yapmaya çalışmışlar. Maddi imkansızlıklar, teknolojik yetersizlikler onları durdurmaya yetmemiş. Hayallerinin peşinden her şeye rağmen koşmuşlar. Mesela başlarda elektrikleri olmadığı için bisikletten ürettikleri enerji ile derileri kesip üretim yapmışlardır. İlk olarak 1924 yılında annelerinin çamaşırhanesinde, ayakkabı üretmeye başlamış iki kardeş. Elbette birlikte kurdukları hayallerin çok farklı yerlere gideceğini bilemezlerdi. Belki de bu kadar ünlü bir marka olacaklarını dahi hayal edememişlerdir.Ortak özellikleri olsa da, bu kardeşlerin ünlü olmasının sebebi birbirlerinden oldukça farklı olmalarıydı.Adolf Hitler’in başa geçtiği dönemde ikisi de Nazi partisine üye olmalarına rağmen karakterleri birbirlerinden çok farklıydı. Adolf teknik açıdan daha donanımlıyken, Rudolf daha dışa dönükmüş. Ne olursa olsun ikili siyasi görüşlerinin ticaretlerini etkilemesine izin vermeyerek 1936 yılında düzenlenen Berlin Olimpiyatlarında Jesse Owens’e sponsor oldular.Uzun çabalar sonucu Jesse Owens’i olimpiyatlarda kendi ayakkabılarını giymeye ikna eden ikili, Owens 4 adet altın madalya kazandıktan sonra ün sahibi oldular. Ama bu onlar için sonun başlangıcı oldu. Çünkü bu olaydan sonra Gebrüder Dassler Schuhfabrik (Dassler Kardeşlerin Ayakkabı Fabrikası) kapanacak ve yerine Adidas ve Puma olmak üzere iki farklı marka kurulacaktı. (Adolf: Adidas Rudolf: Puma)

Kendileri gibi eşleri de anlaşamayan kardeşler her şeye rağmen aynı evde yaşıyorlarmış. Tabii bu sırada savaş devam ediyordu ve bir gün şehre saldırı düzenlenmesi sonucu Rudolf ve eşi, sığınaktaki Adolf ve eşinin yanına gidiyorlardı. Fakat tam Rudolf ve eşi sığınağa girdiğinde Adolf’un “Kahrolasıcalar yine geldiler” lafını üstüne alınan Rudolf için ipler tamamen kopmuştu. Halbuki Adolf bu lafı düşmanlara söylediğini iddia etmişti. Ama maalesef ki artık Rudolf için bu alınganlığından geri dönüş yoktu.İlerleyen zamanlarda Rudolf iki kere tutuklandı ve ikisinde de Rudolf’u ihbar edenin sonradan da olsa Adolf olduğu ortaya çıktı. Daha politik bir şekilde davranan Adolf, savaş zamanı Nazi’lerin fabrikalarına el koyması sonucu Amerikalılarla iyi geçinmeye çalıştı. Ama Adolf’un aksine Nazi’leri desteklemekten vazgeçmeyen Rudolf, küçük kardeşi Adi tarafından ‘istihbaratçı’ yaftasıyla ihbar edildi. Takvimler 1948 gösterdiğinde Adolf artık Rudolf ile iş yapmak istemediğini ve fabrikasını ayıracağını söyledi ve Rudolf’un karşı koymasına rağmen 40 tane işçiyi alarak nehrin diğer kenarında, adının ve soyadının ilk hecelerini birleştirerek Adidas’ı kurdu.

Tabii ki altta kalmak istemeyen Rudolf, ilk etapta kardeşini taklit ederek, kalan 13 işçiyle Ruda adında bir fabrika kurdu. Fakat daha sonra bu ismin yeterince ‘atletik’ olmadığını düşünmüş ve şirketin adını Puma yapmıştır.Savaş sonrası Almanyasında iki tane ayakkabı fabrikası kurulması, ekonomi için adeta bir ilaç etkisi yaratmış. Böylece kısa sürede Herzogenaurach’ın ekonomisinin büyük bölümüne hakim olurlar. Şehirdeki hemen herkes bu iki şirketten birisinde çalışmaya başlar.Şehirdeki insanlar da Puma çalışanları ve Adidas çalışanları olarak ikiye ayrılmıştı. Bu insanlar birbirlerinin alışveriş yaptığı marketlere gitmiyor, çocuklarının birbirleriyle arkadaşlık yapmasına izin vermiyor, hatta ve hatta birbirleriyle evlenmiyorlardı. Bu ikilikten dolayı bir dönem şehre “Eğik Boyunluların Şehri” lakabı takıldı. Çünkü insanlar birbirleriyle iletişime geçmeden önce birbirlerinin hangi marka ayakkabı giydiğine bakıyordu. 4 yıl arayla, birbirlerine küs bir şekilde ölen ikilinin mezarları da aynı mezarlığın birbirinden olabildiğince uzak iki kısmına gömüldüler.

Adidas ile Puma arasında tam 60 yıl süren bu acayip düşmanlık, 2009 yılında iki şirketin çalışanları arasında yapılan sembolik bir dostluk maçıyla sona erer.