İmam Hatip Mezunlarına Yeni İş Kolu: Manevi Rehberlik

Selçuk Üniversitesi, imam hatip mezunları için 2019 yılında ‘Manevi Rehberlik Eğitimi Sertifika Programı’ açtı. Ataması yapılmamış binlerce ‘psikolojik danışmanlık ve rehberlik’ (PDR) uzmanı varken böyle bir uygulamanın başlaması alternatif bir iş kolunun doğması yönündeki adım olarak yorumlandı. ‘manevi rehberler’bir süredir yurtlara atanmaya başlamıştı.

Üniversitenin sitesinde bu program şöyle tanıtılıyor: “Ülkemizin manevi rehber ihtiyacını karşılamak amacıyla, batı toplumlarındaki eğitim kurumlarındaki dini danışmanlık ve rehberlik programlarını inceleyerek, bu alanda verilen dersleri tarayarak kendi toplumumuzun da ihtiyaçlarını dikkate alarak disiplinler arası ‘Manevi Rehberlik Eğitimi Sertifika Programı’hazırlamıştır. İlgili kurumlarda görev yapacak personelin gerekli donanıma sahip olmaları hedeflenmektedir.

Ücreti 240 TL olan programa katılan adaylardan sınavda 50 ve üzeri not alanlar, sertifika almaya hak kazanacak.

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, hali hazırda müezzinlik, imamlık, vaizlik, Kuran öğreticiliği ve manevi danışmanlık gibi hizmetleri kapsayan mesleki eğitim programları bulunduğunu hatırlatarak bunlara ‘manevi rehberlik’in de eklendiğini söyledi.

Manevi rehberler yurtlara atanmaya başlandı

Diyanet İşleri Başkanlığı eliyle bir süre önce öğrenci yurtlarına ilahiyat mezunu 559 ‘manevi rehber’ atanmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın da bir süre önce ‘Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle benzer bir imkanı imam hatipliler için sağladığını belirten Eğitim Sen Genel Başkanı Aydoğan, “Bakanlık bu yolla imam hatip lisesi mezunlarının çalışabileceği, ‘manevi rehberlik’ isimli yeni bir iş kolu tanımladı” dedi.

Aydoğan şunları söylüyor: “Rehberlik hizmetlerinin imam hatiplerin mesleki eğitim programlarına dahil edilmesiyle bu alan dini bir kimliğe büründü. Bilim reddedilerek psikolojik danışman ve rehberlik mezunu kişilerin görev tanımı imam hatip lisesi ve ilahiyat mezunlarına devrediliyor. Müezzinlik eğitimi alan öğrencilerin bir hafta süreyle camilerde imamlık ve müezzinlik yapacağı belirtilirken 10 ve 11’inci sınıflarda rehberlik eğitimi alan öğrencilerin görev yapacağı kurumlar ise henüz açıklanmadı. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne bağlı Anadolu imam hatip liseleri için tanımlanan mesleki eğitimlerin tamamı, akademik eğitim veren liselere yönelik hazırlanan Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ne dayandırıldı. Rehberlik eğitimi verilmeyen bir okulun mezunları nasıl rehber olarak tanımlanır? Alanda yetişmiş bilim insanları yerine rehberlik hizmeti ihtisası olmayan kişilere bu alan nasıl teslim edilir?”

1 thought on “İmam Hatip Mezunlarına Yeni İş Kolu: Manevi Rehberlik

  1. Açık lise mezunları bu programa katılıp sertifika alabilirmi ve bu sertifika ile görev yapabilirmi cevap verirseniz sevinirim

Comments are closed.