Newton’un Yerçekimini Pandemi Sırasında Keşfettiği Gerçeği

Dünya geneline yayılan ve 2020’nin gündemini oluşturan koronavirüs şüphesiz hepimizin hayatını etkiledi. Dünyanın dört bir yanında okullar, işletmeler kapalı ve insanlık hastalığın yayılmasını engellemek için mümkün olduğu ölçüde vakitlerini evlerinde geçiriyor. Peki bu pandemi ortamının dezavantajlarını bir kenara koyup, bu dönemi kendimiz için bir avantaja çevirmemiz mümkün müdür? Newton’a göre evet! Gelin bunun yanıtını geçmişteki veba salgını yaşanan dönemi inceleyerek bulalım.

Veba – Kara Ölüm

Yıl 1666, yer Londra-İngiltere. Dünya bir salgın tehlikesiyle karşı karşıya. Veba, kara ölüm.. Her ne derseniz. Salgın sırasında İngiltere’de Cambridge Üniversitesi dahil tüm üniversiteler, diğer okullar ve insanların bir araya gelebileceği hemen her yer kapatıldı. Şu anki pandemi dönemine benziyor, evet.

O sıralar Newton yeni mezundu. Kendisine üç yıl daha üniversiteye gitme olanağı sağlayan bir burs kazanmıştı ancak okulların kapatılması sebebiyle annesinin Lincolnshire’daki çiftliğine gitmek zorunda kaldı. Tabii boş durmadı, orada tüm dış etkenlerden bağımsız olarak bir çok gözlem yapma fırsatı buldu.

Tatil Sırasında Keşif Yapmak!

Newton yine bir gün çiftlikte ağaç gölgesinde dinlenirken, ağaçtan düşen elma dikkatini çekti. “Elma neden yana doğru değil de dik bir şekilde aşağı düşüyor?” sorusu zihninde canlandı. Bunun olabilmesi için, Dünya’nın elmayı yere çeken bir güce (hadi biz buna yer çekimi diyelim) sahip olması gerekiyordu. Newton gezegenin merkezinden gelen bir kuvvet olduğunu varsayarak işe koyuldu..

Newton, bu çekim kuvvetinin sadece Dünya’ya özel bir şey değil, maddenin genel bir özelliği olabileceğini düşünüyordu. Düşüncesi şuydu, dünya merkezinden gelen çekme kuvveti dışında elmanın ağırlığının da bunda etkisi olmalıydı. Ve evet biliyoruz ki ağır olmasının da etkisi var.. Yani haklıydı.

Geçmişten bugüne düşünürler, Dünya’daki yerçekiminin yüzeye yakın şeylerle sınırlı olduğunu düşündüler. Aslına bakarsanız mantıklı, kayalar düşüyor ancak bulutlar düşmüyordu… Newton aksini zamanla ispatlayana kadar böyle düşünmeye devam ettiler..

Şüphesiz yerçekiminin keşfi bir “fırsat” keşfidir. Veba’dan ötürü bu kadar boş vakti olmasa bu keşif gerçekleşebilir miydi? Kim bilir. Net olan tek şey şudur ki Veba 1666’da Londra’ya sıçradı, Newton’un okulu Cambridge kapandı ve devamında Newton yerçekimini keşfetti.

Gelelim günümüze, sizce içinden geçtiğimiz pandemi süreci gelecek için yeni buluşlara veya iş fikirlerine fırsat sağlayabilir mi?