Kurtuluş Savaşına Katılan Dev Yürekli Bir Cüce: Ali Şamil Güler

Gerçek vatan sevgisi ve cesaretin kimde olduğunu dış görünüşüne göre asla anlayamazsınız. Ali Şamil Güler kurtuluş savaşında bu vatanı savunmuş, adını duymadığımız kahramanlardan sadece bir tanesi. Onun öyküsünü anlatmak istememizin nedeni ise, diğer askerlerden farklı olan fiziksel özellikleri ve vatan uğruna tamamen gönüllü olarak vazgeçtiği yaşam standartları…

Boyu küçük olsa da kocaman bir yüreğe ve cesarete sahip bu adam, geçmişimize ait bizi gururlandıran gerçek istiklal kahramanlarından bir tanesi.

Ali Şamil Güler ilk olarak saray soytarılığı görevi verilerek Enver Paşa’ya hediye edilmişti.110 cm boyundaki Ali Şamil’in işi sarayda Enver Paşa ve eşi Naciye Sultan’ı eğlendirmekti. Fakat birinci dünya savaşında Enver Paşa apar topar cepheye gidince bu sefer Padişah Vahdettin’in kızı Ulviye Sultan’ın sarayına atandı.Ama o hiçbir zaman sıradan bir saray soytarısı olmadı.Espri yeteneği ve zekasıyla Ali Şamil saraydaki herkesi kendisine hayran bıraktı. Kendisiyle boyu yüzünden dalga geçenlerin hiçbir zaman altında kalmadı.İsmail Hakkı Okday çok mert bir insandı ve Ali Şamil’i asla ezdirmezdi. İkilinin tavla oyunları ve aralarındaki dostluk bilinen bir durumdu. Savaş başladığında Anadolu’ya gitmek için gizlice hazırlıklar yapmaya başladığında Ali Şamil durumu öğrendi.“Ya cepheye beni de götürürsün ya da Sultan’a her şeyi anlatırım.”Ali Şamil’in küçük bedenindeki kocaman kalbi o dönem yalnızca vatanı için çarpıyordu. İsmail Hakkı Bey Ali Şamil’in vatansever tehdidine karşı çıkmaz ve ikisi birlikte Anadolu’ya yolculuğa çıkarlar. Böylece saraydaki rahat yaşamlarını geride bırakmış ve savaşın tam ortasına kendilerini atmaya karar vermişlerdir. Yolculuklarının haberini Mustafa Kemal de almıştır.

Başkomutan Mustafa Kemal’in isteğiyle Ankara’ya gittiklerinde, Ali Şamil hayatının bu unutulmaz gecesinde Ata’yla kadeh tokuşturmuştur.Bu arada İsmail Hakkı Bey savaş sırasında büroda görevlendirilmeyi reddetmiş ve cepheye koşmuştur. Ali Şamil de onun yanındadır. Kurtuluş savaşı boyunca hayatı sarayın zenginlikleri ve konforundan çok uzakta, atlı arabalar ve silahlar arasında geçmiştir.Osmanlı döneminde kendine güldüren Ali Şamil, Cumhuriyetle birlikte “Güler” soyadını aldı

Ali Şamil Güler’in 1974 yılında aramızdan ayrıldığı biliniyor. Kurtuluş savaşı gazisi bu koca yürekli cesur adamın yukarıdaki fotoğrafı 1973 yılına ait, yeğeni Saliha Yaltı ile birlikte.