Türkiye’nin Yakın Tarihine Damga Vuran 6 Olay

1998 yılında Türkiye’nin baskıları sonucu Suriye’den kaçan Öcalan Rusya’ya, oradan İtalya’ya geçip İtalyan Hükümeti tarafından da ülkeden çıkarılınca Kenya’nın Yunanistan Büyükelçiliği’nde saklandı.

Kenya’daki Yunanistan Büyükelçiliği’nden çıkarıldıktan sonra, Kenya güvenlik birimlerince yakalanıp, Türk güvenlik görevlilerine 15 Şubat 1999 günü teslim edildi. 16 Şubat 1999 tarihindeyse Engin Alan’ın komutanlığında Bordo Bereliler tarafından uçakla Türkiye’ye getirildi. Bu olay Abdullah Öcalan’a söylenen “Memlekete hoşgeldin” sözüyle akıllara kazındı. Türkiye’ye getirildikten sonra İmralı adasında özel bir hapishaneye konulan Terörist Öcalan, 31 Mayıs 1999’da yargılanmaya başlandı ve savunmasını yaptı.

Agos gazetesinin genel yayın yönetmeni Hrant Dink, 10 Ocak 2007 tarihinde gazetenin Halaskargazi Caddesi üzerindeki binasının önünde başının arkasına ateş edilerek öldürüldü. Suikastın iç yüzü, aradan geçen yıllara rağmen aydınlatılamadı. Suikast bu fotoğrafla hafızalara kazındı.

Gazze filosu saldırısı ya da Mavi Marmara baskını, İHH İnsani Yardım Vakfı ve Özgür Gazze Hareketi’nin organize ettiği ve Gazze’ye insani yardım taşıyan 6 gemiye; Akdeniz’de İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından müdahale edildi. 

Olay; gemilerde bulunan aktivistlerden bir kısmının öldürülmesi, bir kısmının yaralanması ve gemilerin yolcularıyla birlikte rehin alınması ile sonuçlandı.

5 Ağustos 2013’te Ergenekon davasında darbeye teşebbüs ve terör örgütü yöneticiliğinden müebbet hapis cezasına çarptırılan Başbuğ, 7 Mart 2014’te ise “özgürlükten yoksun bırakmanın hukuki olmadığı iddiasının, yerel mahkemece etkili bir şekilde incelenmeden reddedilmesi ve mahkûmiyete ilişkin gerekçeli kararın açıklanmaması”nı gerekçe göstererek tahliye edildi.

Taksim Gezi Parkı’na Topçu Kışlası yapma kararını protesto ederek başlayan olaylar birkaç gün içinde Türkiye’nin dört bir yanına sıçrayarak Türkiye tarihinde önemli bir yere oturdu. 

27 Mayıs 2013 tarihinde iş makinelerinin parka girmesinin ardından parka gidip çalışmaları durdurmaya çalışanlara polis tarafından orantısız güç uygulanınca olaylar büyüdü. Bu müdahaleler ve inşaatın yapımındaki ısrarcı tutum yüzünden protestolar hükümet karşıtı gösterilere dönüşmüş ve başta Ankara, İzmir gibi büyükşehirler olmak üzere Türkiye’nin diğer illerine de yayıldı.

Bu olaylar, siyasi önemi bir yana, süreç boyunca duvarlara yazılan ve dilden dile dolanan sloganlarla da hafızalara damgasını vurdu.

13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa’nın Soma ilçesindeki kömür madeninde çıkan yangın sebebiyle büyük bir facia yaşandı. 301 madencinin hayatını kaybettiği bu olay, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan iş ve madencilik kazası olarak kayıtlara geçti.

Olayın ardından Türkiye’de,  3 günlük ulusal yas ilan edildi. Ulusal yas nedeniyle ülke genelinde ve dış temsilciliklerde bayraklar yarıya indirildi. Facianın ertesi gününde Soma Cumhuriyet Başsavcılığı, olayda çıkan yangın ile ilgili soruşturma başlattı.

1 thought on “Türkiye’nin Yakın Tarihine Damga Vuran 6 Olay

Comments are closed.