Projesi Reddedilince Dünya Devine Dönüşen Şirket Kuran ve Japonya’nın 2. Dünya Savaşından Sonra Kalkınmasında Büyük Payı Olan Stajyer

Savaşların, açlığın, hastalıkların cirit attığı bir yüzyıldı 20. yüzyıl. Dünyanın neresinde doğarsa doğsun, 1800’lerin sonunda dünyaya gelmiş her çocuk maalesef bunlardan nasibini aldı. Yaşamak pahalı, savaşların sonu gelmiyor, her çeşit hastalık sokaklarda cirit atıyor ve ayakta kalabilmek büyük başarı gerektiriyor, biraz da şans tabi… Bütün bu süreçlerden sıyrılıp dimdik ayakta kalmayı başarmış 9 yaşındaki Konosuke Matsushita, geride bıraktığı bir yığın acıyla bir şekilde baş etmeye çalışarak iş hayatını yukarılara taşımakta fazlasıyla ısrarcı davrandı. Başarısı dünyanın en büyük şirketlerinden Panasonic’i doğuran bu girişimcinin hikayesine tanık olalım.

Dünyanın en büyük teknoloji devlerinden Panasonic’in kurucusu Konosuke Matsushita varlıklı bir ailenin çocuğu olarak Japonya’da 1894 yılında dünyaya geldi.Fakat babasının borsada tüm mal varlığını kaybetmesiyle bu durum bir anda sefalete yol açmış.Konosuke sefalet içerisinde yaşarken hasta ve çelimsiz bedeniyle var gücüyle hayata tutunmaya çalışmış.Hastalıkların üzerine bir de kardeşlerini, sonra ise anne ve babasını kaybetmesi eklenince acılı bir hayatın sırtlayıcısı oldu.Çalışma hayatına 9 yaşında çırak olarak başlayan Konosuke Matsushita, atölyeye çevrilmiş bir evde günde 16 saate varan tempoda çalışarak kendini geliştirdi.Çıraklık yaptıktan sonra işten ayrılan Konosuke Matsushita, bir bisiklet dükkanında satış elemanı olarak 6 yıl çalıştı.16 yaşına geldiğinde Konosuke Matsushita, Osaka Elektrik Şirketi’nde stajyer olarak çalışma hayatına devam etti.

Burada, duy tasarımını daha iyi hale getiren yeni bir fikir ortaya koydu. Şirket yöneticilerine sunulan bu fikir onay almayınca Konosuke Matsushita şirketle yollarını ayırmaya karar verdi.Stajyerlikle birlikte çalışma hayatı 13 yıl süren Konosuke Matsushita kendi işini yapmaya karar verdi.Minik de olsa kendi şirketini kurmaya niyetlenen Konosuke Matsushita, Matsushita Electrics adını verdiği şirketi için 13 metrekarelik iki odaya sahip bir ofis tuttu.Yalnızca kişisel tecrübelerinin yeterli olmayacağını düşünen Konosuke Matsushita, şirketine 5 çalışan aldı.Çalışanlarıyla birlikte, kendisinin geliştirdiği ampul duylarını imal etmeye başladı fakat bunlar pek ilgi görmedi.İşler yolunda gitmeyince çalışan sayısını 3’e düşürmek zorunda kaldı.Kalan ekiple, gece gündüz demeden var gücüyle çalışan Konosuke Matsushita, ihtiyaç duyduğu malzemeler için elinde fazla elbiseleri de dahil ne varsa satmak zorunda kaldı.Hal böyle olunca yapabilecek tek bir şey vardı; başarana kadar çalışmak.Bu dönemde üretimini gerçekleştirdiği ütü, satış pazarında kendine yer buldu. Satışın yoğun bir şekilde gerçekleşmesi, ekonomik sıkıntılar içinde olan Matsushita Electrics için bir dönüm noktası oldu.

27 yaşına geldiğinde yeni bir acıyla daha karşı karşıya kaldı. Çocuğunu kaybeden Konosuke Matsushita, acılı olmasına rağmen işine daha sıkı sarıldı.Üretim kadar maliyet ve planlama konusunda da ilerleme kaydeden Matsushita Electrics şirketi, İkinci Dünya Savaşı’nın patlak verdiği yıllarda diğer şirketler işçi çıkartırken bile işçi çıkarmadan yoluna devam etti.Fakat Matsushita Electrics, büyük düşüşü İkinci Dünya Savaşı sonuçlandığında yaşadı.Kaybedenler cephesinde olan Japonya’ya kesilen fatura ağırdı, şirketi elinden alındı ve Konosuke Matsushita yeniden ilk başladığı yerden farklı bir yerde değildi.Hiçbir şeyi olmaması bir yana, bir de üzerine dünya kadar borcu olmuştu.

1950’lerde mal varlığını geri kazanmak için giriştiği mücadeleyi kazandı ve yeniden kaldığı yerden üretime devam etti.1946 yılında kurmuş olduğu PHP adlı şirketle(Peace and Happiness through Prosperity) dünyada pek çok şirkete üretim, pazarlama, müşteri ilişkileri gibi alanlarda rol model oldu.İş hayatı ve azmiyle pek çok otorite tarafından örnek gösterilen Konosuke Matsushita, 20. yüzyılda Japonya’nın kalkınmasında önemli rol oynayan isimlerin başında gösteriliyor.Girişimci zor şartlar altında tutunduğu yaşamında, başarılı bir kariyer elde ettikten sonra 1989 yılında hayata gözlerini yumdu.

 

Kaynak: https://www.lsa-conso.fr/annuaire-professionnels-grande-consommation/matsushita-konosuke/157258