Osmanlı’da Türk Düşmanlığı Gerçekten Var Mıydı ?

Osmanlı İmparatorluğunun en geniş topraklara 1500’lü yılların sonunda 1600’lü yılların başında III. Murat döneminde  yaklaşık 20 milyon km2 ye hükmederek ulaşmıştır. Bu dönemde Osmanlı İmparatorluğunun hükmettiği topraklarda ki nüfusunun yaklaşık olarak %35 – 40 ında araplar yaşamaktaydı. Araplar dan sonra Türkler nüfusun yaklaşık %10’unu oluşturmaktaydı. Osmanlı İmparatorluğu’nun Türkler tarafından kurulduğu konusunda tarihçiler arasında herhangi bir kuşku bulunmamaktadır.

Günümüz de biz Türklerin yaşadığı Anadolu’ya baktığımız da Osmanlı İmparatorluğu eserlerinden daha çok, daha önce bu bölge de yaşamış yine Türklerin kurduğu Selçuklu devletinin eserlerini daha çok görmekteyiz. Bu durum aslında bize ufakta olsa bir mesaj veriyor Osmanlı İmparatorluğu döneminde Türklerin yoğunlukta yaşadığı Anadolu’ya pek fazla eser ve yatırım yapılmamıştır. Osmanlı’nın eserleri daha çok İstanbul, Bursa ve Balkanlar’da yoğunlaşmıştır. Ancak şöyle bir ilginç durum daha var Osmanlı İmparatorluğunda nüfusun çoğunluğunu oluşturmalarına rağmen Arap milletinden yeni çeri ocağına asker alınmazdı 131 şeyhülislam arasında 2 – 3 tane dışında arap din görevlisi bulunmamakta, yaklaşık 300 sadrazam arasında da arap sadrazamların sayısı 5 i geçmemektedir.

Osmanlı devleti bir ulus devleti değil çok uluslu bir imparatorluktu. “Ünlü Türkolog Jean Paul Roux’ın Türklerin tarihi isimli eserinde yazdıklarını kaynak alırsak, düşmanlık denmese bile bir hor görme durumu söz konusudur. Zaten çok uluslu bir imparatorluğu yürütmek için Türk kimliğini dışlayan sarayın, yüzyıllar içinde, belki de devşirmeyle dolu olmasının da etkisiyle ve elitizmin dibine vurmasının sonucu olarak Türk sözcüğünü, kaba, dağlı, pis insanları tarif etmek için kullanmaktaydı.”Benzer şeyleri Hüsnü Merdanoğlu “Atatürkçü Düşüncenin Evrenselliği” adlı eserinde de söylemektedir. Osmanlı şairlerinden Baki’nin, “Muhteşem Süleyman” olarak bilinen padişaha sunduğu bir şiirinin Türkçeleştirilmiş dizeleri şöyle:”Her taç yoksulluk ve yokluk ehline baş tacı olamaz.Ey hoca Türk toplumundan olanın başı kabadır.Türk, sultan olma yeteneğinden yoksundur.”

Ancak 2019 yılından 14. 15. yüzyılda ki olaylara şimdi ki düşünce yapısı ile bakmak son derece yanlıştır. Bazı tarihçilere göre “Osmanlı’da Türklerin “hor” görüldüğü yadsınamaz bir gerçek ve Roma İmparatorluğu ne kadar İtalyan’sa Osmanlı İmparatorluğu’da o kadar Türktür” bazı tarihçelere göre de böyle bir durumun söz konusu dahi olmadığıdır. Son kararı sizlere bırakmadan önce şu bilgiyi de vermek isterim farklı rakamlar söylense de Osmanlı Padişahlarının annelerinin sadece 2 veya 3 ünün Türk olduğu bir gerçektir. Osmanlı padişahlarının anneleri genellikle Bulgar, Sırp, Rum, Yunan ve Cenevizli’den oluşmaktaydı.