II. Dünya Savaşı’nda Almanlar’ın Stalingrad Kuşatması Başarılı Olsaydı Türkiye Nazilerin Yanında Savaşa Girecek Miydi ?

II. Dünya Savaşı’nda Almanlar’ın Stalingrad Kuşatması Başarılı Olsaydı Türkiye Nazilerin Yanında Savaşa Girecek Miydi ? Bu soruyu II. Dünya savaşına meraklı kişiler illa ki duymuşlardır. Gelin birlikte inceleyelim.

Stalingrad Savaşı II. Dünya Savaşı’nın dönüm noktası, bir o kadar da bizim için Türkiye için de bir dönüm noktası olduğu bir gerçek. Eğer Stalingrad savaşından Almanya galip ayrılsaydı Türkiye Cumhuriyeti ile Alman Reich’i arasında bir Müttefiklik olması kaçınılmaz olacaktı. Hitler’in planladığı da buydu zaten. Savaş sonrası Alman Dış İşleri Bakanlığından ele geçirilen yazışmalarda görüldüğü üzere her belgede Stalingrad sözü geçiyor, Türkiye’den gönderilen yazılarda Stalingrad’i bitirin, sizinleyiz temalı mesajlar geliyordu.(Alman Dış İsleri Bakanlığı 1941 – 1943 Türkiye yazışmaları kitabı).Özellikle 1942 sonrası 1943 başlarında Türkiye’ye bu kadar fazla silah yollamasının bir sebebi de budur. Stalingradin alinacağına kesin gözüyle bakan Hitler artık  Operation Blau’nun bir parçası olan Kafkasya harekatında Türkiye’nin aktif bir rol oynayacağını düşünüyordu. Bu yüzden Türkiye’ye yavaş yavaş modern savaş araç gereçleri gönderilmeye başlanmıştı bile.

Peki Operation Blau Nedir ?

Adolf Hitler’in 5 Nisan 1942 tarihli 41 numaralı direktifi. Operasyonun amacını özetlemek gerekirse, güney cephesi ordular grubu sovyet güçlerini Don Nehri civarından temizleyecek, endüstriyel önem taşıyan merkezleri ele geçirilecek, Kafkas Dağlarından Kafkasya topraklarına doğru inecek, Kafkasya harekatı sayesinde de Türkiye sonunda Fuhrer’in başından beri istediği gibi Üçüncü Reich ile müttefik olacak ve de Kafkas petrol alanlarına ortaklaşa harekatlar düzenlenecek.

Başlıkta ki konumuza geri dönecek olursak. Bu gönderilen araç gereçler bazılarına (Romanya ordusu) öyle bir batmıştır ki, Stalingrad’da Almanlar’ın en büyük ordusu olan 6. ordunun kuşatmaya alınmasına sebep olan Romen ordusu generalleri (Sovyetler Stalingrad kuşatmasını zayıf olduklarını bildikleri Romen ordularını ezerek gerçekleştirmişlerdir) kendisini bu büyük hezimetten sonra su şekilde savunmuştur: “Almanya hali hazırda müttefiği olan bazı ülkelere yardımda bulunacağına müttefik olup olmayacağı henüz belli bile olmayan ülkelere yardım etmeyi daha uygun görmektedir! ” Yani kısacası Romenler Türkiye’ye yapılan yardım o sıralarda bize yapılsaydı Sovyetler karşısında savunmamız çökmezdi demek istiyorlar.

Türkiye ile ilgili kısıma dönecek olursak, Almanların Stalingrad kuşatması bilindiği gibi başarısız oldu ve de Türkiye doğal olarak Almanya’ya karşı yeniden tarafsız konuma geçti. Türkiye’de artık Almanya’nın savaşı kazanacağını düşünenlerin sayısında büyük bir azalma oldu. Artık 1944’den sonra nasıl bir Alman zaferi mümkün değilse Türk Alman müttefikliğide mümkün değildi.

Kaynak: Vox Stellarum