Gizemli Şekilde Yok Olan 5 Uygarlık

Bir uçağın kaybolması veya bir geminin batması kitlesel yok oluş anlamına gelir -ki bu başlı başına bir trajedidir. Oldukça ürkütücü olan kitlesel kayıpların ötesinde gezegenimiz bazı medeniyetlerin tümüyle yok oluşuna da şahitlik etmiştir. Mirasını sürdürememiş olan medeniyetlerin bazıları siyasi, askeri veya doğa olayları nedeniyle tarih sahnesinden silinirken, bazılarının neden yok olduğu halen bilinememektedir. İşte gizemli bir şekilde yok olan 5 medeniyet:

1- NEBATİLER

Fırat nehrinden Kızıldeniz’e kadar olan bölgeyi kapsayan alanda yaşamış olan bu kavim, MÖ 4. yüzyılda ilk kez tarih sahnesinde görüldü. Göçebe Arap kabilelerden oluşan Nebatiler, Arap yarımadasındaki saldırılardan kaçarak geldikleri Wadi Musa’da, ticaret ve hayvancılıkla uğraştılar. Yunanlılarla, Romalılarla, Perslerle yaptıkları ticaretle kısa sürede zenginleşerek, başkenti büyüleyici Petra şehri olan görkemli bir krallık kurdular.

MS 106 yılında Roma istilasına uğrayan Nebati Krallığı, ticaret yollarının değişmesi ve haçlı seferleriyle zaman içerisinde yok olup gitti. Yüzyıllar boyu kimsenin varlığından haberdar olmadığı krallığın başkenti olan Petra kentinin kalıntıları, 1812 yılında Şam’dan Mısır’a giden İsviçreli seyyah Johann Burckhardt tarafından keşfedildi.

2- RAPA NUİ (PASKALYA ADASI)

Ortadan kaybolan medeniyetler arasında en gizemlilerinden biri hiç kuşkusuz Şili’deki Paskalya Adası’nda yaşamış olan Rapa Nui halkı. Onlardan miras kalan dev heykellerin gizemi yüzyıllarca çözülemedi. Rapa Nui halkı üzerinde günümüzde yapılan çalışmalar medeniyetin yok olmasına neden olarak ekosistemi tahrip edecek kadar aşırı kaynak tüketimini gösteriyor. Ayrıca, Rapa Nuilerin yeni bir yerleşim yeri bulmak için binlerce kilometre uzaklıkta bulunan başka bir adaya gittiğine de inanılıyor.

3- MİNOS UYGARLIĞI

MÖ 3000 ile 1000 yılları arasında Yunanistan’ın Girit Adası’nda yaşayan Minoslular, bir Bronz Çağı uygarlığıydı. Antik Yunanistan’ın öncüsü olan bu pagan kavim, zeytin, buğday, asma yetiştirip hayvancılıkla uğraştı. Elde ettikleri ürünlerle deniz aşırı ticaret yapan Minoslular, görkemli saraylar inşa etti.

Uygarlığın nasıl son bulduğuyla ilgili en çok kabul edilen teori, bugün Santorini olarak bilinen Thera Adası’nda MÖ 1500 yılında yaşanan büyük bir volkanik patlama. Patlamanın ardından meydana gelen tsunaminin Minos saraylarını ve kasabalarını yok ettiğine inanılıyor. Yüzyıllar sonra yaşamış ünlü Yunan tarihçisi Herodot ise, uygarlığın veba ve hastalıklar sonucu yok olduğunu söylüyor.

4- KHMER İMPARATORLUĞU

Khmer İmparatorluğu, kuruluş ve yıkılış itibariyle tarihsel olarak günümüze en yakın medeniyettir. 802 yılında kurulan bu imparatorluk, 1431 yılında yıkılmıştır. Bugünkü Tayland, Myanmar, Malezya, Laos, Vietnam topraklarında egemenlik kurmuş ve Hinduizm dinine inanmıştır.

Günümüzde Güneydoğu Asya’da bulunan çoğu mükemmel durumda olan en şaşırtıcı tapınaklardan ve anıtlardan bazılarını inşa eden uygarlığın yok olmasına neden olarak toplu göçler, sürekli devam eden iç savaş ve meteorolojik koşullar gösterilmektedir; fakat muhteşem eserler bırakan bu medeniyetin yok olmasının kesin nedeni hala bilinmemektedir.

5- OLMEC (OLMEKLER)

MÖ 1200-400 yıllarına kadar Orta Amerika’da varlığını sürdüren Olmec, gizemini hala koruyan zengin bir medeniyetti. Paskalya Adası’ndaki Polinezya halkı gibi onlar da 3 metre uzunluğunda ve 8 ton ağırlığında devasa heykeller miras bıraktı. Piramit benzeri tapınaklar inşa eden Olmeclerin dini MÖ 1400’lü yıllardan, yıkıldığı MÖ 400’lü yıllara kadar oldukça yaygın bir dindi. Arkeologlar, geride bıraktıkları kalıntılardan yalnızca 10 ilahi gücü tanımlayabildi. Olmeclerin dini, Orta Amerika ve Meksika’da sonradan ortaya çıkan dinlerin ritüellerini de etkilemiştir.

Olmeclerin nasıl yok olduğuyla ilgili hiçbir bulguya rastlanmamıştır. Dahası bugüne kadar yapılan kazılarda hiçbir Olmec insanın kemiği dahi bulunamamıştır. Araştırmacılar bu medeniyetin yok olmasına neden olarak iklim değişiklerini gösteriyor, ancak neden yok oldukları halen kesin olarak bilinemiyor.

**bu yazı çeşitli kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır