Bizans’ın Yer Altındaki Gizemi: Yerebatan Sarnıcı

İstanbul’da Doğu Roma İmparatorluğu’ndan kalma devasa ve biraz da gizemli bir yapı olan Yerebatan Sarnıcı’nda birlikte ufak bir gezintiye çıkalım.

Yerebatan Sarnıcı 9.800 m2’lik bir alanı kaplamaktadır. Kapladığı bu geniş alan ile Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’daki en büyük sarnıç olma özelliğini elinde bulundurmaktadır. Sarnıç yaklaşık olarak 100 bin ton su depolama kapasitesine sahiptir.

Yerebatan Sarnıcı, Bizans İmparatoru I. Iustianos (Jüstinyen) döneminde (M.S. 527-M.S. 565) bizzat imparatorun emriyle inşa edilmiştir. Yapı, Antik Yunan ve Roma mimarisinden yoğun izler taşımaktadır.İmparator Iustinianos, bu devasa kompleksi Büyük Saray’a yani İstanbul’daki imparatorluk sarayına su temin edilebilmesi için yaptırmıştır. Bu büyük yeraltı sarnıcı sahip olduğu görkemle halk arasında “Yerebatan Sarayı” olarak isimlendirilmiştir.

Bu gizemli sarnıçta bulunan heykeller ve mekanın görünümü biraz ürkütücü olsa da yinede oldukça büyüleyicidir. Bu esrarengiz mekan pek çok yerli, yabancı turisti kendisine çekmektedir.

Sarnıcın olduğu yer önceden bir Bazilika’ydı. Bu sebeple bu görkemli kompleks, Bazilika Sarnıcı olarak da anılmaktadır.