Almanya’nın Son Direnişi: Ardenler Taaruzu

Nazi almanya’sı normandiya’dan sonra sürekli savunma savaşı vermeye zorlanmış, iki cepheden sıkıştırılmış, ikmal yolları sürekli kesilen, üretim tesisleri yerlebir edilen bir haldedir. buna rağmen ilginç şekilde neredeyse 3 cephede aynı güçle direnmektedir. eisenhower, monthgomery dahil kimse almanya’nın bir karşı saldırıyı yapacak güçte olmadığını düşünür. ancak durum düşündükleri gibi değildir. zira son büyük bir karşı saldırı için 250 bin asker, 1000 tank, 2500 top son hazırlıklarını tamamlamaktadır.


16 aralık 1944 sabahı ne zaman berlin’de olacakları üzerine iddialara giren, savaş görmemiş laçka amerikan birliklerinin üzerine 3 koldan saldıran wehrmacht tabiri caiz ise önüne gelen herşeyi paçavra gibi atar. amerikan birliklerindeki şok o kadar büyüktür ki korkudan birbirlerini alman sanıp sorgusuz öldürdükleri dahi olmuştur. bahsedilenin aksine en büyük başarısızlık taaruzun yavaş ilerlemesi değil tahmin edilenden hızlı ilerlemesi ve panzer birliklerin ikmalsiz kilitlenip kalmasıdır. hatta meşhur ss komutan joachim peiper, elindeki hasarsız tiger 2 tanklarını yakıtı bitti diye bırakıp kendi hatlarına dönmek zorunda kalır. amerika’lılar ne ile karşı karşıya olduklarını anlayasaya kadar cephe hatları 3 yerden 70km kadar yarılmıştır bile.

Ancak eisenhower olay yerine olmamasına rağmen duruma uyanır. birliklere eski usul delik kaz diren talimatı verir. tüm amerikan güçleri mevzi alır ve yıpratma savaşına girer. ancak rus cephesinden tecrübeli ss birlikleri cephe gerisine sarkarak çok önemli zayiat verdirir. eisenhower’in tek amacı 3 gün içinde açılacak olan havadır. hava açılacak ve müttefik hava kuvvetleri wehrmacht üstüne kabus gibi çökecektir. zira luftwaffe’nin kolu kanadı kırılmıştır ve böyle bir saldırıyı göğüsleyecek dermanı yoktur. nitekim tahmin edildiği gibi hava açılır ve hava kuvvetleri devreye girer. tecrübeli wehrmact birlikleri keklik gibi avlanır. savaş müttefikler için bir felaketten almanya’nın çöküşünü hızlandıran stratejik bir yenilgi ile sonuçlanır.

Savaşta ayrıca almanlar farkı taktikler kullanarak amerikalıları bir hayli yormuşlardır. otto skorzeny’e bağlı alman casus ve komandoları savaştan önce temel ingilizce ve amerikan kültürü eğitimi almış ve bunlar savaşta cephe gerisine yollanarak bir takım karışıklıklara sebep olmuşlardır. kimilerine göre hedef eisenhower’i öldürmektir. Amerikalılar buna önlem olarak kontrol noktalarında herkesi texas eyaletinin başkenti neresidir? 1939’da baseballda kim şampiyon oldu vs. gibi sorularla muhatap etmiş yakalanan almanlar derhal kurşuna dizilmiştir.