Adolf Hitler’in İnşa Ettirdiği Dünyanın En Uzun Oteli

Almanya’nın en kuzey noktasında bulunan bir yarımada üzerine Hitler’in emri ile inşa edilen Prora oteli şu anda tamamen sessizliğe terk edilmiş durumda. Otelin en büyük özelliği ise dünyanın en uzun oteli olarak tasarlanması ve aynı anda 20 Bin kişinin bu otelde konaklama yapabilmesi.

Prora Oteli Havadan Görünüm

Prora Oteli Neden Yapıldı?

İnşaatı 3 yıl boyunca süren otelin yapılmasının amacı tabi Almanların gelip tatillerini burada güzel bir şekilde geçirmeleri değildir. Otelin yapılmasındaki asıl amaç tamamen Adolf Hitler’in kendi propagandasını yapmak istemesiydi. Peki, bunun için neden bir otel seçilmişti. Çünkü otele ve dolayısıyla tatile gelen Almanların beyinlerini böyle ihtişamlı bir yapının varlığıyla yıkamak oldukça kolay olacaktı. Bir başka deyişle Adolf Hitler Almanya’nın ne kadar güçlü bir devlet olduğunu böylesine devasa yapılar yapabildiğini insanlara gösterip bu şekilde propaganda yapacaktı. Tarihin tozlu sayfalarına bakıldığı zaman gelmiş geçmiş tüm diktatörlerin kendi halkalarının beyinlerini yıkamak için devasa yapılar yaptırdığını görebilmek mümkün. Devasa saraylar, köprüler, tüneller tarihin her döneminde diktatörlerin halklarını kandırmak için kullandıkları yol olmuştur.

20 Bin Kişilik Dev Salon

Denize doğru kıyı boyunca uzanmış olan Prora oteli tam tamına 6 kilometrelik devasa bir yapı. Yapının içerisinde bulunan her oda birbirinin aynısı. Odaların her birinde 2 adet yatak bulunmakta. Her katta bir adet bulunan tuvaletler ise ortak olarak kullanılacak şekilde düşünülmüştü. Otelin yapımı sırasında 3 yıl boyunca 9000 kişi çalıştı. Ancak proje bir türlü bitirilip hizmete açılamadı ve uzunca bir süre terk edilmiş şekilde durdu. Berlin Duvarı yıkılana kadar kısa bir süre Doğu Alman askerleri burada konakladılar. Otelin tam ortasında 20 Bin kişiyi aynı anda alabilecek bir salon bulunacaktı. Adolf Hitler buraya geldiğinde insanlar bu salonda toplanacak ve Hitler bu devasa yapıyı göstererek Almanya’nın ne kadar güçlü bir devlet olduğunu anlatacak ve propaganda yapacaktı. Televizyonun olmadığı bir dönemde bu şeklide bir propaganda oldukça mantıklıydı.

Bitmemiş bu yapılar II. Dünya savaşında da pek fazla kullanılmadı. Düşmanların Hamburg bombardımanı zamanında sığınak olarak kullanıldı, daha sonradan da Doğu Almanya’dan gelen sığınmacılar için ev olarak. Savaştan sonra Almanya bölündüğünde Prora Doğu Alman ordularına ev sahipliği yaptı. Berlin duvarının yıkılmasıyla birlikte ise ordular yapıları terkettiler ve kompleksi boşalttılar. Prora’nın ne kadar büyük olduğunu kestirmek biraz zor. Sahil boyunca 5-6 km uzanan bir yapılar zinciri düşünün. Orjinal binaların 4’ü müteahitler tarafından satın alındı. 1 ‘i hostel olarak kullanılıyor. Diğer 3’ü ise terkedilmeye mahkum kaldı.