2. Dünya Savaşı Hakkında İlginç Bilgiler

1. dünya savaşı insanlık tarihinin en kanlı savaşı olduğu için milletler, telafisi çok zor kayıplar yaşamıştır. Onur ve şeref kurallarından oldukça uzak gerçekleşen bu savaşta binlerce kadın ülkelerine giren işgalci askercilerin kendilerine tecavüz ettiğinden bahsetmiştir. Atom bombasının atılması ve bunun sonuçları, canlı insaların ve çocukların kobay olarak kullanılması ve daha birçok şey.. 2. Dünya Savaşında ne kadar insanın hayatını kaybettiğini daha iyi anlamak içi 1. dünya savaşı ile kıyaslayalım.

2. dünya savaşında toplamda 9 buçuk milyon insan hayatını kaybetmişti. Bu 9 buçuk milyon insanın %95’i asker, %5’i ise sivilden oluşmaktaydı. Fakat 2. dünya savaşına baktığımızda ise durum bundan çok daha ağır. 2. Dünya savaşında 65 milyon insan hayatını kaybetti ve ölen insanların sadece %33’ü askerdi. Geri kalan %67 kısmı siviller oluşturmaktaydı. Bunun yanında 20 milyon kadar insan ise sakat kaldı.

Sovyet Rusya bile savaşı kazanmasına rağmen öyle kayıplar vermişti ki kazanmanın da kaybetmekten pek bir farkı yoktu. Stalin; savaş sonrasında kayıplarının 7 milyon insan olduğunu söyledi. Bu kimseye inandırıcı gelmemişti çünkü tutarsızlık vardı. Çok kayıp verdiğini açıklamak istememesi gerçeğin ortaya çıkmasını engelleyemedi. Oysa Sovyetler, 9 milyonu asker 18 milyonu sivil, toplamda 27 milyon insanı kaybetmişti. Hatta 1923 yılında doğan Sovyet erkeklerinin %80’i savaştan sonra hayatta bile değildi.

Almanya ise bu savaşta 6 milyon asker, 1buçuk milyon sivil olmak üzere toplamda 7buçuk milyon insanını yitirdi. 2. dünya savaşının sonlarında Japonya ABD tarafından sürekli bombalanıyordu. 6 ağustos tarihinde ise çok daha ağır bir saldırı yaşandı. Sabah 8:15 te Hiroşima kentine ilk atom bombası atıldı İlk anda 140bin kişi hayatını kaybetti. Sonraki süreç ise çok acı sonuçlar doğurdu. Günümüzde bile Hala atom bombasından kaynaklanan radyasyon çocukların sakat doğmasına sebep oluyor. Kanser ve benzeri radyasyon kaynaklı hastalıklar hala devam ediyor ve ölü sayısı 300bini geçti. Bu saldırıdan 3 gün sonra Nagazaki’ye de atom bombası saldırısı gerçekleştirildi. A.B.D buradaki fabrikaları hedef almıştı fakat yinede 80bin insan hayatını kaybetti. Üstelik Nagazaki’de hiçbir askeri üs bulunmuyordu. Savaşın ardından ABD ve İngiltere, atılan atom bombaları için savaşın erken bitmesini sağladığını ve böylece “daha az” insan öldüğünü söyledi…

Dünya savaşında ortaya çıkan Shell Shock travması 2. dünya savaşında da devam etti. Savaşta görevini soğukkanlılık ile yapanların haricinde üzerinde oluşan stresi kaldıramayan askerlerde mevcuttu. Hatta bazıları o kadar strese girmişti ki delirmeye başladılar. Top, tüfek, tank seslerinin arasında ölme korkusuna kapılan askerler bazen birden bire kahkahalarla gülmeye başlıyor sonra hıçkıra hıçkıra ağlıyorlard ilginç hareketler sergileyen bu askerler korkaklık ile suçlanıp infaz bile ediliyordu. Doktorlar bu durumu ilk başta güçsüz karakter olarak nitelendirmişti. Bu yüzden bu hastalığa yakalanan askerler dışlanıyordu. Sonrasında bunun ciddi bir psikolojik rahatsızlık olduğu fark edildi. Binlerce asker bu travmaya yakalandı ve hayatları mahvoldu. Hatta İngiltere hükümeti bu hastalığa yakalanan ailelerinden özür bile dilemişti.