1970 Yılında Türkiye Ve Sovyetler Birliğini Savaşın Eşiğine Getiren Baba Ve Oğlunun Hikayesi

15 Ekim 1970 tarihinde Sohum’a gitmek üzere Batum’dan, 46 yolcu ve 5 mürettebatıyla havalanan Aeroflot yolcu uçağı kısa bir süre sonra her ikisi de Sovyetler Birliği vatandaşı olan 46 yaşında ki baba ve oğlu tarafından ateşli silahlarla ele geçirilmeye çalışıldı. Baba ve oğlu kendilerine direnen hostes 19 yaşındaki Nadejda Kurçenko’yu vurarak öldürdüler. Bundan sonra zorla kokpite giren bana ve oğul pilotlardan uçağın rotasını Nato üyesi olan Türkiye’ye doğru çevirmelerini istedi.

Pilotların da direnmeleri üzerine baba oğulun tabancalarından çıkan kurşunlar Kaptan Pilot Valeri Adejov’u hafif, ikinci pilot ve aynı zamanda telsizci olan Suliko Raharaviç’i ağır yaraladı. Pilotlar sağlık durumlarına rağmen uçağı Trabzon üzerine getirmeyi başardılar ve öğle saatlerinde uçak Trabzon Havalimanı’na inmeyi başardı.. Yolcuların ve pilotların uçağı terk etmelerinden sonra direnmeden teslim olan baba – oğul gözaltına alındı.. Trabzon’da siyasi polis ve Mit tarafından sorgulanan baba ve oğlu Amerika’ya iltica etmek istediklerini bu sebep ile Nato üyesi olan Türkiye’ye tercih ettiklerini söylediler.

16 Ekim 1970 Tarihinde yani uçak kaçırma olayının ertesi günü Sovyetler Birliği hem uçağın hemde baba ve oğulun bir an önce kendilerine teslim edilmesini istedi ancak Türkiye bu teklifi kabul etmedi.. Türkiye’den olumsuz yanıt alan Sovyet lideri Leonid Brejnev, Savunma Bakanı Andrey Greçko’yu çağırarak, uçağın operasyon ile geri getirilmesini istedi.. Bu operasyon için Sovyetler birliğinin komanda birliği olan GRU’nun seçkin subaylarından özel bir tim oluşturuldu..

Batum sınırından gizlice Türkiye’ye geçen Sovyet özel timinin uçağın bulunduğu havaalanına 180 kilometreye kadar yaklaştığını iddia eden Razzakov, operasyonun başlamasına saatler kala perde arkasında süren diplomatik görüşmelerin sonuç verdiğini ve Ankara’nın uçağı Sovyetler’e iade etmeye karar verdiğini belirtti.. Son dakikada yaşanan gelişmenin ardından GRU özel timi, operasyonu iptal ederek geldiği yoldan gizlice Türkiye’yi terketti..

Uçağı Sovyetler Birliğine iade eden Türkiye hava korsanı baba ev oğulu yargıladı, baba Brazinskas 8 oğul Brazinskas ise 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı, ancak 1974 yılında çıkarılan genel aftan yararlanarak Yozgat’ta ev hapsine alındılar. Baba-oğul, 1976 yılında, iddialara göre yetkililerin göz yumması sonucu önce Kanada’ya kaçtı, oradan da ABD’ye geçti. O günlerde Hürriyet’te çıkan habere göre, Yozgat Emniyet Müdürü Süleyman Yılmazer korsanların kaçmasıyla ilgili olarak mülteci kampında görevli olan personeli suçlarken, bekçi Seyit Karaaslan, ”Benim para alarak Rusları kaçırdığım söyleniyor. Ne para ne pul aldım. Üst makamlarda bir şeyler döndü ama anlamadım” demişti. ABD’de kaçan baba ve oğul oturum izni alarak Kaliforniya’da yaşamaya başladı.

Bu olaylardan yıllar sonra, 2002 tarihinde oğul Brazinskas bir tartışma sonucu Santa Monica’da babasını öldürdü. Algirdas Brazinskas, “Babamın paranoyaları dayanılmaz hal almıştı. KGB’nin sürekli kendisini izlediğini sanıyordu” dedi