Zürafalar hemen herkes için son derece ilginç hayvanlardır. Upuzun bacakları, ağır aksak yürüyüşleri, tüylerinin deseni ve en çok da uzun boyunları… Zürafa resmi gördüğümüzde ilk dikkatimizi çeken nokta uzun boyunları değil midir?

Gerçekten de zürafa özellikleri denilince akla ilk gelen özellik upuzun bir boyundur. Zürafa sesi de en az boyu kadar haşmetlidir. Zürafalar yeryüzündeki en uzun boylu hayvanlardır. Erkek zürafaların boyu dişilerine göre daha uzundur ve 5,5 metreye ulaşabilir. Bir zürafa yavrusu bile pek çok bebek hayvana göre oldukça uzun boyunludur.

Zürafa boyu ve fiziksel özellikleri açısından son derece görkemli ve ilgi uyandıran bir canlı ve boynunun neden bu kadar uzun olduğu da daima merak edilen bir husus. Zürafaların ağaçların yüksekte kalan dallarındaki yaprakları yiyebilmesi için uzun boyunlara sahip olduğu söylense de bazı bilim adamları bunun asıl sebebinin çiftleşme olduğunu söylüyor. Erkek zürafalar arasında dişi zürafalar için bir rekabet olduğu ve bunun da zürafa boyunlarının uzamasına sebep olduğu düşünülüyor.

Zürafalar doğada diğer hayvanların ulaşamadığı dallardaki yaprakları yiyerek besleniyorlar. Bu da onlarla ilgili bir algı oluşturdu ve denildi ki, zürafalar rahatça beslenebilmek için uzun boyunludur. İşte bu görüş günümüzde bilim adamlarınca çürütülmüştür. Zürafaların boylarının uzaması basit bir olay değildir. Uzun bacakları ve uzun boynu sayesinde yaklaşık 6 metre yüksekliğe kadar ulaşabilen zürafaların iskelet ve kalp-dolaşım sistemleri de bu vücut yapısına uyacak şekilde tasarlanmıştır. Zürafanın iki metre yüksekte olan beynine kan pompalayabilmek için son derece güçlü bir beyne sahip olması gerekir ki gerçekten de öyledir.

Zürafa sözgelimi su içmek için aşağı doğru eğildiğinde basınç farklılığından etkilenmeyecek bir damar sistemine de sahiptir. Yani zürafalar uzun boyunlu olmalarına rağmen herhangi bir fizyolojik sorun yaşamazlar. Yapılan araştırmalarda zürafaların beslenebilmek için uzun dallara erişmek zorunda olmadıkları hatta otlanabilmek için eğilmeleri gerektiği sonucuna ulaşılmış. Yani zürafaların beslenebilmek için uzun dallara erişmek zorunda kalmaları yüzünden boyunları uzamadı.

Bir grup araştırmacıya göre ise zürafalar bulundukları ortamda vücut ısılarını dengeleyebilmek için uzun boyun ve bacak yapısına sahipler.

Bir araştırmada ise boyunlarının cinsel seçilim avantajı sebebiyle uzadığı ortaya atılmıştır. İki erkek zürafa bir dişi zürafayı çiftleşmeye ikna etmek için adeta düello yaparlar. Bunun için de yan yan durur ve boyunlarını birbirlerinin vücutlarına dolarlar. Zürafaların kafatasları son derece güçlüdür ve boynu daha uzun olan zürafa, kafatası ile rakibinin kemiklerini rahatça kırabilir. Bu uzun ve kuvvetli boyun yapısı düello sırasında zürafaya avantaj sağlar. Dişi zürafaların da çiftleşecekleri erkeği seçerken uzun boyunlu olanı tercih ettiği saptanmıştır. Yani zürafalarda boyun uzunluğu hem düello hususunda hem de cinsel seçilim konusunda avantaj oluşturur. Ama burada şöyle bir soru da ortaya çıkar; uzun boyun erkek zürafalarda cinsel seçilim avantajı oluşturuyorsa dişilerin boynu neden uzundur? Bilim adamları yiyeceğe kolay ulaşma avantajı sağlamak için uzayan boynun aynı zamanda çiftleşme avantajı da sağladığını belirtiyorlar. Erkek zürafaların dişilerden daha uzun boyna sahip oldukları ve tüm yaşamları boyunca da boyunlarının uzamaya devam ettiği de yine bilim adamlarınca iddia edilen bir gerçeklik.

Tüm bunların ışığında şunu söyleyebiliriz; belki rahat yiyecek bulmak, belki cinsel seçilime yardımcı olmak belki de farklı bir sebep. Bilim henüz zürafaların neden uzun boyunlu oldukları hususunda net ve herkes tarafından kabul edilecek ortak bir bilgiye ulaşamamıştır.

**bu yazı çeşitli kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır.