Sokağa çıktığımızda mutlaka saçları tamamen ya da kısmen dökülmüş insanlar görürüz. Ancak ilginç bir şekilde bu insanların neredeyse hepsi erkektir. Kel bir kadın görme şansımız oldukça düşüktür, hatta bugüne kadar belki de hiç kel bir kadın görmemişizdir. Peki neden sadece erkekler kel kalır?

Aslında sadece erkekler kel kalmaz, kadınlar da erkekler kadar sık olmasa da saç dökülmesi yaşarlar, ancak bu dökülme erkeklerde olduğu kadar belirgin değildir, bazı erkekler saçları döküldükten sonra kalan saçlarını traş ederler ve tamamen saçsız olurlar, ancak kadınlar kalan saçlarını traş etmezler. Bu yüzden tamamen kel erkekler görürüz ancak tamamen saçsız kadın görmeyiz. Tabii ki burada bahsettiğimiz kellik hastalık ya da ilaçların neden olmadığı doğal kelliktir.

Ayrıca maalesef toplum, erkeklerin kel kalmasını tamamen normal görürken bir kadının kel kalması daha garip karşılanır. Bu da saç dökülmesi yaşayan kadınları bunu çeşitli yollarla saklamaya ve bundan utanç duymaya iter. Aslında saç dökülmesi erkeklerde olduğu kadar kadınlarda da gayet normal ve doğal bir durumdur.

Önce saç Hem erkekler hem de kadınlar saç dökülmesi yaşadığı halde çoğu insan sadece erkeklerin kel kaldığını ve kelliğin erkeksi bir durum olduğunu düşünür. Çünkü erkekler ve kadınlar saçlarını farklı şekillerde kaybederler. Erkeklerin yaşadığı saç dökülmesi kafanın arka üst ve ön kısımlarını etkilerken, kadınların saç dökülmesi kafanın sadece üst kısmını etkiler.

Erkeklerde ve kadınlarda cinsel özellikleri belirleyen hormonlar vardır, erkeklik özelliklerini belirleyen hormona testosteron, kadınlık özelliklerini belirleyen hormona ise östrojen denir. Ancak erkeklerde de kadınlardan daha az olsa da östrojen vardır ya da kadınlarda erkeklere göre çok az miktarda testosteron üretilir. Testosteron hormonunun yan ürünü olan DHT (Dihidrotestosteron) hormonu erkeklerde kadınlara göre çok daha fazladır, bu hormon saç köklerini zayıflatıcı bir etkiye sahiptir. Bu yüzden erkeklerin saç kökleri kanlarında fazla DHT hormonu bulunduğu için zayıflar.

Ancak kellik her zaman yüksek testosteron salgılandığı anlamına gelmez. Bazı erkeklerde saç köklerindeki alıcılar, DHT hormonuna fazla duyarlıdır, bu yüzden kandaki yüksek olmayan DHT hormonu bile saç köklerini zayıflatıcı etki yapar ve saç dökülmelerine neden olur. Kadınlarda ise hormonları etkileyen hastalıklar nedeniyle ya da menopoz gibi hormonları değiştiren durumlarla birlikte saç dökülmesi görülür.

Saçı dökülen erkeklerin kadınlara göre daha fazla olduğunu düşünmemizin bir diğer nedeni de erkeklerin saçlarının kısa olmasıdır. Kısa saçlı erkeklerde dökülen saçlar hemen belli olur çünkü onların açtığı yeri kapatacak uzun saçlar yoktur. Kadınların ise genelde saçları uzun olduğu için dökülen saçların yerini kapatacak uzun saçlar vardır ve bu yüzden saç dökülmesi erkeklerde olduğu kadar göze çarpmaz.

İki cins için de gayet doğal bir durum olmasına rağmen, toplumda oluşan yanlış algılar sonucunda kelliğin sadece erkeklere göre bir şey olduğu düşünülür. Bu yüzden saçları dökülen bir çok erkek saçlarını traş ederek hayatına tamamen kel olarak devem eder, toplum bunu hiç garipsemez, hatta bazı kadınlar kel erkekleri daha çekici bulduklarını bile söylerler. Erkekler kalan saçlarını da traş Ancak maalesef saçları dökülen bir kadın başka insanların düşünceleri nedeniyle kendini kötü hisseder ve saç dökülmesini peruk gibi yöntemlerle saklayarak yaşamaya çalışır.