Neden Deniz Kabuğunu Kulağımıza Dayadığımızda Deniz Sesi Duyarız?

Kim hayatında bir sefer bile olsa deniz kabuğunu kulağına yapıştırıp derinden gelen o gizemli uğultuyu dinlememiştir ki? En fazla yumruk büyüklüğündeki o kabuktan derin ve çalkantılı okyanusların sesi gelir adeta. Görsel olarak da göze hoş gelen deniz kabuklarını evimizde dekoratif unsur olarak da kullanırız. Deniz kabuğu rengi ve görüntüsü kadar sesiyle de ilgimizi çeker. Peki deniz suyu kokan deniz kabuklarının derinliklerinden gelen okyanus sesi nasıl oluşur? Duyduğumuz ses gerçekten de deniz sesi midir?

Bir teoriye göre kabuktan gelen sesin kılcal damarlarımızdaki kan akışının ve kalbimizin oluşturduğu kan basıncının sesleri olduğu söylenir. Fakat bu teori bilim adamlarınca çürütülmüştür.

Başka bir teoriye göre deniz kabuğundan gelen uğultu biçimindeki sesler çevredeki seslerin akustik halidir. Çevredeki ses frekansları deniz kabuğunun şekil şemaline göre zayıflar, güçlenir, sönükleşir yahut baskın hale gelir. Bu da ses frekanslarının kulağımıza deniz dalgalarının sesi gibi ulaşmasını sağlar. Bunda deniz kabuğunun iç yüzeyinin kıvrımlı ve spiral yapısı da etkilidir. Sesler bu kıvrımlı iç duvarlara çarparak kulağımıza uğultu olarak yansır. Yani deniz kabuğunun fiziki yapısı sebebiyle sesler kulağımıza daha kısıtlı bir frekanstan ulaşır. İşte kabuğun kıvrım ve spiral kısımlarına çarpan sesler, gerçekte etraftaki olağan seslerdir. Bu sesin frekansının güçlenmesi ve azalması, deniz kabuğunun formuna, ebadına ve içinde bulunan kıvrım yapısına bağlıdır. Deniz kabuğu çeşitleri içinde daha büyük ve kıvrımlı olanlar daha güçlü ses oluşumuna sebep olacaktır. İşte bize dalga sesi gibi gelen şey aslında etrafımızda oluşan seslerdir.

Deniz kabuğu sesi ile bir de şöyle bir gerçek var, deniz kabuklarının içindeki deniz sesini duyabilmemiz için deniz kıyısında olmamız gerekiyor. Deniz kıyısı haricindeki yerlerde işittiğimiz ses ise ortamdaki seslerin deniz kabuğundan geçerek bize ulaşan sestir. Kabuktaki bu titreşimsel özellikler bazı başka nesnelerde de bulunur. Söz gelimi cam bardaklar da aynı şekilde düşük frekanslı titreşimler yayarlar. Fakat deniz sesi vermezler. Çünkü deniz kabuğunun kendine has kıvrımlı yapısı farklı frekansta titreşimler üretebilmesine sebep oluyor.

**bu yazı çeşitli kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır.