Kediler dünyanın en sevimli canlıları olsa gerek. Kendilerine has hareketleri, karakterleri, vücut yapıları onları hayvanlar aleminin en özel varlıkları haline getiriyor. Bir de çıkardıkları sesler kedileri özel kılan unsurların en başında geliyor. Kedi sesi bin bir manayla dolu çok çekici bir ses değil midir?

Miyavlamalarının dışında, tıslamaları ve bir de mırlamaları kedilerin en hoşa giden taraflarıdır. Kediler anlık duygularını çıkardıkları seslerle çok güzel şekilde ifade edebilirler. O an öfkeli mi, aç mı, neşeli mi olduklarını bize seslerindeki tonlamalarla net bir şekilde anlatabilirler. Kediler doğduktan yaklaşık iki gün sonra mırıltı çıkarmaya başlarlar. Annelerini emerken de hem titrer hem de mırlarlar. Mırlama sadece yavru kedi değil erişkin kedilere de mahsus bir tepkidir. Sevilmek isteyen kediler de sahibine sokularak mırlar. Hatta uzmanlar kedi mırlamasının insanlarda şifalı ve sakinleştirici etkisi olduğunu belirtiyor.

İki kedi karşılıklı tatlı tatlı mırlıyorsa bunun bir dostluk mırıltısı olduğunu pekala söyleyebiliriz. Fakat mırlama kedilerin sadece tatlı zamanlarına has bir durum değildir. Bir kedi kızgın, ürkmüş ve canı yanmış anlarında da mırlar. Onların yemek isterken çıkardıkları mırıltıyla, çiftleşme dönemlerinde yahut sevilmek istediklerinde çıkardıkları mırıltıların tınısı da birbirinden farklıdır. Uzun zamandır kedilerle haşır neşir olan olanlar bu mırıltıların arasındaki ton farkını gayet iyi bilir. Kedi cinsleri içinde hangisi en çok miyavla derseniz elbette hepsi. Bu ne cins olurlarsa olsunlar onların ortak ve en iyi konuştukları dildir şüphesiz.

Kedi sesi en az karakterleri kadar gizemli. Kedilerin mırlarken aynı zamanda neden ve nasıl titredikleri ise hala gizemini korumaktadır. Bu mırıltılar boğaz kaslarını ve kıvrımlarını kullanarak çıkartırlar. Bu esnada soludukları hava titrer ve mırıltı tınıları ortaya çıkar. Kedilerin açken ve yemek isterken çıkardıkları mırıltının daha keskin ve derinden geldiği saptanmış. Frekansı yüksek olan kedi mırıltısının kulağa daha rahatsız edici geldiği bir gerçek. Araştırmacılar yüksek volümlü seslerin miyavlamaya, ağlama ve sızlanmaya benzetildiğini ve kişide gerginlik oluşturduğunu belirtiyor.

Kediler eğer sizden bir şey istiyorsa bunun için mırlar ve bu ses eğer kolay hipnotize olabilen bir insansanız sizi etkiler. Düşük tınılı mırlamalar ise tam tersine teskin edici bir etkiye sahiptir.

Uzmanlara göre kediler sadece mutluluk anlarında değil mutsuz, gergin ve sinirliyken de mırlayabiliyor ve bunun onları iyileştirdiği biliniyor. Kedinizi veterinere götürdüğünüzde yahut hastalığının nekahat döneminde de mırlar.

Mırlama Nasıl Ortaya Çıkar?

Kedilerin mırlama sesi gırtlak ve diyafram kaslarının aralıklı tepkimesi sonucu ortaya çıkar. Kediler nefes alırken ve verirken 25 ile 150 hertz arası frekansta mırlarlar. Yapılan araştırmalarda anlaşılmış ki bu aralıkta kalan frekanslar pek çok konuda iyileşme sağlıyor. Kediler iyileştirme güçlerini koruyabilmek için uzun uyku saatlerinden enerji alırlar. Mırlamaları sayesinde de kaslarına ve iskelet sistemlerine uyarı yaparlar. Yani uyku sırasında hareketsiz kalan iskelet sistemlerini mırlamalarının verdiği titreşimle uyararak kemik yoğunluğu kaybının da önüne geçmiş olurlar.

Kedi türleri birbirinden farklı da olsa temelde hepsinde ortak olan unsur mırlamalarının kesinlikle tesadüfi olmadığı ve çok şey anlattığıdır.

**bu yazı çeşitli kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır.