İnsan Vücudu Uzayda Kaybolursa Akıbeti Ne Olur ?

Bir insanın cesedi uzaya fırlatılırsa nolur ? Bu ilginç soruyu belki düşünmüşşünüzdür, yer çekimi yok ? insan vücudunu yiyebilecek bakteriler yok ? Gelin bu soruyu birlikte cevaplayalım.

Uzay boşluğu soğuktur, çok soğuk: mutlak sıfırın (-273 derece) bir kaç derece üstü. Haliyle, her hangi bir ısı kaynağından uzak kaldığı sürece ceset olduğu gibi kalır, zira donar. ama bu donma çok soğukta olduğundan, çok kırılgan olur ceset, en ufak bir kuvvete maruz kaldığında muhtemelen kırılır, çatlar, dağılır vs.

Ayrıca, cesette anaerobik (oksijensiz ortamda yaşayan) bakteri de olsa bile bu soğukta yaşayabilecek her hangi bir canlı olmadığından -onlar da donar- bakterilerin çürütmesi de söz konusu değildir.

Lakin, ceset, illa ki bir kütle tarafından çekim gücüne maruz kalacağından kuvvetle muhtemel bir gün -milyarlarca yıl sürse bile- uzayda bir kütlenin (yıldız, gezegen, göktaşı, kara delik vb.) üzerine düşer. Tabi ki cesedin nihai durumu üzerine düşeceği kütlenin ne olduğuna göre de değişir. Bir yıldıza düşerse, daha düşmeden yanar… Nötron yıldızı ya da kara deliğe düşerse muhtemelen o kütlenin içinde iki boyuta kadar incecik ve oldukça küçük bir hale döner… Atmosferi olan bir gezegene düşerse, atmosfere girdiğinde sürtünme kuvvetinden dolayı yanar (çok soğuk gezegenler hariç olabilir, atmosfer özellikleri önemli tabi). Göktaşına düşerse, çarpmanın kuvveti ile dağılıp tuz buz olabilir…