İki Suyun Birbirine Karışmadığı İddia Edilen Yerde Sular Gerçekten Karışmıyor Mu?

Alaska Körfezi, Büyük Okyanus’un kuzey doğusunda yer alıyor. Sadece Alaska’nın değil, Kanada’nın da kıyısının bulunduğu Alaska Körfezi’nde, iki suyun bir araya geldiği ancak karışmadığı iddia ediliyor. Peki iki su gerçekten karışmıyor mu? İşin aslına bakılırsa bir süre ayrı kaldıktan sonra karışıyor.

Dünya üzerindeki nehirler, okyanuslar veya denizler, içlerindeki mineral ve içerik farklılıkları nedeniyle farklı renklerde görünüyor. Alaska Körfezi’nde okyanus ve buzul sularının birleştiği nokta da suyun içerdiği mineral farklılıkları nedeniyle ayrışmış duruyor. California-Santa Cruz Üniversitesi’nde okyanus bilimleri profesörü olan Ken Bruland’a göre aslında Alaska Körfezi’ndeki su kütleleri birbiriyle karışıyor. Sadece tamamen karışmaları biraz zaman alıyor. Bir süre sonra suyun tortu oranına göre görüntü yok oluyor.

Bruland “Buzul suları daha büyük bir su kütlesine döküldüklerinde, okyanus akıntıları tarafından taşınırlar ve oradan oraya dolaşmaya başlarlar. Buzul suyunda bulunan demir, Alaska Körfezi’nin demirden yoksun bölgelerine taşınır” diyor. Görüntülerin iki su kütlesinin birleşmeye başladığında kaydedildiğini ekleyen Bruland, bu sınırların statik olmadığını ve değişebileceğini belirtiyor.

**bu yazı çeşitli kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır.