Bilim adamlarına göre, Hz. İsa’nın resimlerde ve ikonalarda tasvir edilen sarışın Hz. İsa figürü gerçeği yansıtmıyor. Günümüz adli antropoloji metotlarından yararlanılan araştırmaya göre, sanılanın aksine Hz. İsa’nın yüzü zayıf ve narin değil, iri ve kaslıydı.

Hz. İsa’nın yaşadığı ve günümüzde İsrail sınırları içinde olann Celile bölgesinde yürütülen araştırmada, gerçeğe en yakın resme ulaşmak için İsa ile aynı döneme ait kafatasları incelendi ve Sami ırkının deri renkleri dikkate alındı.Araştırmanın sonuçlarına göre, Hz. İsa’nın zayıf değil iri yüzlü, beyaz değil koyu tenli olduğu Saçlarının ise uzun ve düz değil, kısa ve kıvırcık olduğu belirtildi.

İngiltere’de Manchester Üniversitesinde 20 sene boyunca adli antropoloji üzerine çalışan Dr.Richard Neave, yüz oluşturma tekniklerinden yararlanarak Hz. İsa’nın gerçeğe en yakın yüzünü oluşturdu. Yeniden yüz oluşturma işlemi genellikle uzun süredir gömülü olan insan kalıntılarında kullanılıyor. Ancak Neave’nin elinde referans alabileceği kalıntılar olmadığı için o dönemin liderlerinin tasvirlerinden ve Hz. İsa’nın yaşadığı bölgeden onun çağdaşı üç kişinin kafatasından faydalanmış. Bu iş için tasarlanmış özel bir yazılım ile kafataslarını kaslar ve deriyle donattıktan sonra 3D modelleme ile Hz.İsa’nın kafasına son şeklini vermiş. Hz. İsa’nın saç rengi bilinmediği için arkeolojik kazı alanlarından elde edilen bilgilere dayanarak gözlerini, tenini ve saçlarını koyu renk yapmış.

Manchester Üniversitesi’nde üretilen Hz. İsa’nın bu yeni imajı, 1.yüzyıla ait Yahudi erkek kafatasları üzerinde yapılan incelemelere dayandırılarak geliştirildi. Hz İsa’nın siması belirlenirken, son bilgisayar grafiği teknolojisi kullanıldı. Bu teknoloji, dinozorların animasyonu ve görüntüsü için kullanılan teknolojinin aynısı. Hz İsa’nın yeni imajı için, Kudüs’te yapılan kazılarda çıkartılan 1’inci yüzyıla ait Yahudi erkek kafatasları temel alındı. Bilim adamları, bilgisayar kullanarak, kafataslarından aldıkları verilerle, İsa’ya en fazla benzediği belirtilen 6. yüzyıldan kalma ikonalardaki görüntüsünü birleştirdiler. Ortaya çıkan ‘‘İsa’nın kafatası’’, yine bu bilgiler ışığında, bilgisayar yardımıyla ‘‘etlendirildi’’. Bunun için, ‘‘dinozor teknolojisi’’ kullanıldı.Cildinin rengi için, bölge insanları esas alındı ve çok titiz bir çalışma yürütüldü.İsa’nın saçı, İncil’deki ‘‘bir erkeğin uzun saçlı olması yakışıksızdır’’ sözünden hareketle kısa tutuldu. Yine bu sözün doğrultusunda, sakalı da itinayla tıraşlandı.

Kaynak: www.gizemligercekler.com