Gözümüz Açık Hapşırırsak Gözlerimiz Yerinden Fırlar Mı ?

Hepimiz, hapşırmaktan korkmamıza neden olan o meşhur söylentiyi duymuşuzdur. Söylentiye göre eğer gözlerimiz açık hapşırırsak oluşan basınçtan dolayı gözlerimiz yerinden fırlar. Ancak Gözlerimizin yerinden fırlayıp fırlamayacağını düşünmeden önce neden hapşırdığımıza bakalım.

Nefes aldığımız zaman akciğerlerimizdeki hava ve kanımız arasında oksijen alışverişi gerçekleşir, bu olayın doğru şekilde gerçekleşmesi için ciğerlerimizde küçük ya da büyük hiçbir yabancı madde olmamalıdır. Bu yüzden burnumuzun içindeki hücreler hava yolumuzda herhangi bir yabancı madde algıladıkları zaman hapşırma refleksi oluşturup bu maddeleri dışarı atmamızı sağlarlar.

Hapşırık sırasında vücudumuzdan saatte yaklaşık 150 kilometre hızla hava ve sıvı çıkışı olur. Ayrıca hapşırırken gözlerimizi sıkıca kapatırız çünkü hapşırırken ağzımızdan ve burnumuzdan çıkan sıvıların içinde çok sayıda bakteri bulunur, bu bakterilerin gözümüze kaçıp son derece hassas olan bu organda hastalık oluşturmaması için vücudumuz hapşırma sırasında göz kapatma refleksi ile gözlerimizi korur.

Peki gözlerimizin yerinden fırlaması mümkün mü? Evet, Çok nadiren de olsa gözlerimiz yuvalarından fırlayabilir, hatta bazı insanlar bunu istemli olarak bile yapabilirler. Tıpta bu duruma “Glob Luksasyonu” denir ve kafa çarpması, şiddetli kusma, ağlama, öksürme, burun temizleme ve hapşırma gibi durumlara bağlı olarak gerçekleşebilir.

Bu durum genelde gözlerimizi vücudumuza bağlayan kasların güçsüzlüğünden meydana gelir. Eğer gözleri vücuda bağlayan kaslar güçsüzse sadece hapşırıkla değil, başımızı hızlıca salladığımızda bile gözlerimiz yerinden fırlayabilir. Yani şiddetli bir hapşırığın gözlerimizi yuvalarından çıkarma ihtimali az da olsa mümkün. Peki bu durumun gözlerimizin açık ya da kapalı olmasıyla ilgisi var mı?

Göz kapaklarımızın görevi gözlerimizi yerinde tutmak değildir, bu işi gözlerimizi hareket ettiren kaslar yapar. Göz kapaklarımız gözlerimizi her zaman nemli tutmak ve yabancı maddelerin gözümüze kaçmasını önlemek için vardır, ayrıca uyku sırasında gözlerimize ışık girmesini de engeller. Göz kapaklarımız çok ince bir deri tabakasından oluşur ve bağlı oldukları kaslar son derece güçsüzdür, yani kafamızın içinde gözlerimizi yerinden çıkaracak kadar bir basınç oluşsaydı göz kapaklarımızın gücü gözlerimizi yerinde tutmaya zaten yetmezdi.

kaynak:https://www.youtube.com/watch?v=D-9BlbIBU-g