Gerçek Hayatta Iron Man Zırhına Sahip Olabilmek İçin Gereken Bütçeyi Hesapladık

Teknoloji bize neredeyse her imkanı sunar bir hal almış durumda. Peki bu imkanlardan biri Iron Man’e dönüşmek olsaydı, maliyeti ne olurdu?
Gelişmekte olan teknoloji, insanoğluna hemen hemen her türlü imkanı sunmaya devam etmekte. Bu imkanlar diğer sektörlerin de elinden tutmakta ve yaşam standartlarımız gün geçtikçe teknoloji ile üst seviveye doğru çıkmakta.

Çok değil bundan bir on sene önce tabiri caizse kalas gibi telefonlar kullanıyorken, bugün 8-9 mm incelikte telefonları ”hangisi daha ince?” şeklinde kıyaslıyor, birde bu telefonları beğenmiyoruz… Telefonlar tabiki tümüyle ele aldığımızda teknolojinin çok çok küçük bir kısmının eseri. Teknolojinin insanlık için asıl getirileri ise her geçen gün artmakta.

Teknolojinin bu denli büyük bir gelişim göstermesi, insanları da gelecek hakkında öngörülerde bulunmaya itiyor. Özellikle edebiyat ve sinema sektöründe ”bilim-kurgu” denen olayının çıkışı da teknolojinin her sene üstüne koyarak, bir nevi deparla ilerlemesinden kaynaklanmakta.

Şimdi edebiyat dedik, sinema dedik yavaş yavaş konumuza da giriş yapalım. Şöyle bir 52 sene öncesine gidersek, Marvel Comics’e çizgi roman sektöründe altın çağını yaşatan efsane isim Stan Lee, yeni bir karakter yaratmak için kolları sıvar (tabi bu arada bir diğer efsane, süper kahramanların babası Jack Kirby’i de unutmayalım). Stan Lee’nin kafasında canlandırdığı ise bir nevi Batman’e benzer profilde bir karakterdir. Dünyanın belki de en zengin ailesinin çocuğu olarak doğan Anthony Stark, son derece zeki bir çocuktur.

Daha 7-8 yaşlarındayken ar-ge’lerden çıkmayan, çocuk yaşta ilk motorunu üreten Tony, gençlik çağına gelip MIT (Massachusetts Institute of Technology)’den mezun olduğunda, dünyanın sayılı dahilerinden biri olarak sayılır. Babasının mirası olarak Stark Şirketleri’nin başına geçen Tony, savunma ve silah geliştiricisi şirketi, muazzam zekası ve tasarımlarıyla zirveye çıkarır. Ancak başına gelen bir olay Tony’de kırılma anı yaşatacaktır.

Teröristler tarafından kaçırılan Tony, oradan kurtulmak için ilk zırhı olan Mark I’i tasarlar. Yaptığı zırh ile teröristlerden kurtulan Tony, tasarlayıp geliştirdiği silahların teröristler tarafından masum insanlara karşı kullanıldığını görür ve duruma el atmak için radikal bir karar alır. Yaptığı ilk zırhı yapay zekalı Jarvis ile müthiş bir şekilde güncelleyen ve geliştiren Tony, artık Iron Man’dir ve dünyaya adaleti getirecek, insanları sonuna kadar koruyacaktır.

Tabi bu Tony Stark’ın (Iron Man) hikayesinin en basite, en sade şekle indirilmiş hali (uzun uzun detaya girmeyelim şimdi). Son dönemlerde Marvel’ın beyaz perdeye adım atmasıyla oluşturduğu ”Marvel Sinema Evreni”nin en önemli karakterlerinden olan ve filmlerinin ardından ününü, hayran kitlesini çok büyük ölçüde katlayan Iron Man (bu durumda Robert Downey Jr’ın rolü büyük), fikir olarak son derece fantastik bir karakter. Şimdi açık konuşalım, Iron Man’i izleyen herkes kafasından ”acaba şöyle bir zırhım olsa nasıl olurdu?” sorusunu geçirmiştir. Bizde bu soruyu düşünenlerdeniz.

Soru gayet iyi hoş da, bu adam (Tony Stark) dünyanın belki de en zengin adamı. Herifin bir ton imkanı var. O olmasında kim olsun Iron Man? Ancak günün birinde olurda bizde onun kadar zengin oluruz (imkanı yok), sonra da ”dur la kendime bir Iron Man zırhı yapayım” dersek acaba bizi nasıl bir fiyat beklemekte? İşte tam da bu sorunun cevabını bulabileceğiniz bir haber sizlerle. Karşınızda Iron Man’e dönüşmenin (kaba taslak) maliyeti;

İlk olarak zırh ile başlayalım. Bir nevi ”İsviçre çakısı” gibi her yerinden birşeyler çıkan, uçmaymış bilmem neymiş tüm imkanları size sunan bu zırhlar, öyle gidip de sanayide kalıplarını aldırıp yapacağınız birşey değil. Anti-tank füzerleden tutun da, holografik ekranlı yapay zeka desteği sağlayan bu zırhın detaylı fiyatı şu şekilde;

Evet zırhın size geliş fiyatı bu. Tabi burada ele aldığımız zırh  Mark 42 modeli. Kıyısından köşesinden özellikleri kısarsak daha makul bir fiyata da güzel bir zırh yapılır gençler sıkmayın canınızı.

Neyse, zırhın bütününde kullanılan teknolojinin detayları da şu şekilde;

Şimdi gelelim Iron Man’in ”gardrobuna”. Tony Stark’ın o kadar çok zırhı bulunmakta ki, bizim iki adım öteye giderken dolap önünde girdiğimiz ”ne giysem?” tribini adam zırhlarıyla yapabilir, o derece. Tabi bu zırhların hepsi birbirleriyle aynı özellikte zırhlar değil. Iron Man zırhları Tony için her zaman geliştirilebilen bir platform dersek yanlış olmaz (özellikle çizgi roman serilerinde). Bu platformu sık sık kullanan Tony de birbirinden farklı özelliklerde pek çok Iron Man zırhı tasarlamış durumda. Bu zırhlar içinde ön plana çıkanlar ise şu şekilde;

Evet Iron Man’in öne çıkan zırhları ve fiyatları. Tabi çizgi roman serisinde daha ne zırhları var da neyse. Şimdi gelelim Tony Stark’ın diğer oyuncakları olan arabalarına. Aslında Iron Man zırhı olan bir adamın araba sevdalısı olması da biraz garip. Ama adam da haklı şirket toplantısına, markete falan Iron Man zırhıyla gidilmez (gerçi Tony Stark bu, çıkıp ”I’m Iron Man” diyen adamdan beklenir bu tarz hareketler). Ever Tony Stark’ın garajında kuzu gibi yatan oyuncaklarına gelirsek, liste ve fiyatlar şu şekilde;

Gördüğünüz gibi Tony Stark bizim GTA V’de bile yapamadığımız garajı yapmış durumda… Toparlayacak olursak Tony Stark’ın ön plana çıkan ”mal varlıkları” ve aşağı yukarı fiyatları bunlardı. Peki tüm bunlara sahip olmak için gerek toplam bütçe ne kadar? Bu sorunuzun cevabı da şu;

İşin dalgası bir yana, Iron Man’in sunduğu teknoloji çoğumuza bilim-kurgunun ötesinde gelebilir ancak günümüzde -özellikle askeri alanda- Iron Man’in ışığında izlenen bir gidişat ön plana çıkmakta (özellikle Amerikan hükümeti tarafından çok fazla girişimler bulunmakta). Hatta Obama’nın ”Iron Man zırhı yaptığımızı duyurmak için buradayım.. Belki… Gizli bilgi..” şeklinde bir açıklaması da var.7

Basın mensupları oldukça gülmüş eğlenmişlerdi de bence işin ciddiye alınabilir bir tarafı da bulunmakta. Çünkü adamlar gerçekten uğraşıyor bu tarz şeylerle.

Sonuç olarak toparlayacak olursak; günümüz teknoloji şartları bir Iron Man zırhı yapmaya yeter mi yetmez mi orası tartışılır. Ancak Veliefendi Hipodromunda son sürat koşan ”Gül Batur” hızında gelişmekte olan teknoloji, bize günün birinde bu imkanı sunarsa, gereken bütçe aşağı yukarı böyle.

Kaynak:https://www.webtekno.com/sektorel/gercek-hayat-iron-man-butce-maliyet-h6595.html