Gece Birden Gelen Şiddetli Karamsarlığın Nedeni Nedir ?

Geceleri aniden gelen karamsarlık ve depresiflikten birçok kişi mağdur. Peki bunun sebepleri neler ?

Bunun nedeni canlıların sınıflandırmasından kaynaklanıyor. Bazı canlılar Nocturnal yani gececi bazılarıysa diurnal diğer anlamıyla gündüzcü. Biz insanlar memelilerin yüzde 90’ı gibi diurnal sınıftayız.  Noctural  sınıfına giren canlılar çok iyi gece görüşüne sahip olan canlılardır bu sınıftaki canlılar geceleri avlanıp gündüzleri uyurlar. Mesela kediler geceleri avlanırlar. Ev kedilerimiz bile gece olduğunda evi birbirine katabiliyor çoğu zaman.

İnsanlar diurnal sınıfına girer, yani biz gece dinlenip sabah ekmeğimizin peşine düşeriz

Tarihsel olarak baktığımızda gerek avcı toplayıcı olarak yaşadığımız dönem, gerekse göçebe ve nomad olarak yaşadığımız dönem, gerek tarımla uğraşıp yerleşik hayata geçtiğimiz hayat hep diurnal olarak geçmiş. Atalarımız güneş doğunca uyanmış, güneş battıktan kısa bir süre sonra akşam haberlerini izledikten sonra uyumuşlar. Eski dönemlerde mağarada yaşarken içinde uyunan mağaraların ağızları hep doğuya bakmış çünkü dedelerimiz güneşin doğuşunu kaçırmak istememişler. Yerleşik hayata geçildiğinde de evlerin kapı ve pencereleri hep doğuya bakacak şekilde inşa edilirmiş..

Ayrıca vücudumuzdaki bazı sistemler de güneşe duyarlı şekilde yaratılmış. Güneş ışınları vücudumuza seretonin salgılatırlar. Bu bahsettiğimiz ve bizim mutlu olmamıza sebep olan hormon eksikliğinde de doğal olarak depresyonu başlatıyor. Bu yüzden geceleri güneş ışınlarından mahrum kaldığımız için depresiflik seviyemiz yükselişe geçiyor. Yani boşuna geceleri efkarlanıp eski sevgililere mesaj atılmıyor 🙂

Güneş battıktan sonra melatonin artmaya başlar. Daha doğrusu serotoninler melatonin’e dönüşür. Melatonin’in görevi vücudun metabolizma hızını düzenlemektir ama en önemli görevlerinden biri akşam olduğunda metabolizmamızı yavaşlatarak bizi uykuya hazırlamak ve sonucunda uyutmaktır. Bu yüzden uykulu olma durumumuz olur ve halsizleşmeye başlarız. Bu da bize mini bir depresyon yaratır.

Halsizleşmek ve uykulu olma durumunu depresyondayken de yaşarız, boşuna geceleri canımız abur cubur çekmez ya da karnımız acıkmaz. Hepsinin belirtisi depresyonla aynı. Karamsarlık, dikkatsizlik, unutkanlık vs.  beynimiz bize kısaca “tatava yapma git zıbar, yarın bir sürü işin var” diyor.

Bu sorunu çözebilir miyiz peki ?

Kesin bir çözüm olmamasıyla beraber her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalktığınız bir uyku düzeni oluşturmak, gün boyunca egzersiz yaparak vücudu yormak, öğlen 12’den sonra kafein tüketmemek (vücuttan atılması 10-12 saat sürüyor), evdeki ışıkların parlaklığını abartmamak, alkolü fazla abartmamak, gece şekerli yiyeceklerden uzak durmak bu sorununuzu büyük oranda çözecektir. Kısacası kendinizi gün boyunca geceki uykunuza hazırlamanız lazım..

**bu yazı çeşitli kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır.