Dünyadaki Herkes ‘Tek Bir Şehirde’ Yaşasaydı Ne Olurdu?

Yani 7.5 miilyar insan sadece tek bir şehirde; örneğin hepsi İstanbul’da yaşasaydı nelerle karşılaşırdık ? Bu şehrin sakinlerinin durumu nasıl olurdu ? ve birbirlerine ne kadar yakın yaşamak zorunda kalırlardı ?

An itibariyle dünya nüfusunun %60’ı Asya’da %16’sı  Afrika’da %10’u Avrupa’da %8’i Kuzey Amerika’da %5.5’u Güney Amerika’da ve sadece %0.5 Okyanusya’da iken kayıtlara göre dünyanın en yalnız 2 insanı ise Antartika’da yaşamaktadır.İlk adımı olarak herkesin dev bir şehirde mi yoksa dev bir köyde mi yaşaması gerektiğini demokrasiyle kararlaştırmalıyız. Dünyadaki tüm insanların %55.5’i şehirlerde yaşadığı için Kırsal kesimde yaşayan ve azınlık olan yüzde 44.5’u çoğunluğa uyup şehirlere dahil olmalı.Şimdi herkesi bir şehirde yaşamaya ikna ettiğimize göre hayali şehrimiz inşa etmeden önce gerçek hayattaki benzer örnekleri inceleyerek birbirimize çok yakın bir şekilde yaşamamızın nasıl bir şey olabileceğini anlamaya çalışalım.Singapur alan genişliğine göre nüfus yoğunluğu Dünya üzerinde en yüksek olan ülkedir 5.4 milyon insan 710 km2 alanda yaşamakta. Yani her 1 kilometrekare de 7615 insan var. Fakat Singapur sadece tek bir şehirden oluşan bir devlettir ve dünyada alan genişliğine göre nüfus yoğunluğu çok daha yüksek olan şehirlerde bulunmaktadır.

Filipinler’deki Manilla nüfus yoğunluğu Dünya üzerinde en yüksek olan şehirdir. 1 milyon 780 bin insan 40 km2 alanda yaşamakta yani her 1 kilometrede 41515 insan var. Eğer İstanbul nüfusu Manilla şehrindeki gibi sıkıştırılmış olsaydı İstanbul’un yüz ölçümü 15 Kat küçülmüş olurdu. 2016 yılı itibariyle dünya üzerindeki en kalabalık Mahalle ise Hindistan Bombay da bulunan Dharavi’dir.2.17 km2 olan bu gecekondu mahallesinin İstiklal Caddesi’ne 10 kez sığdırabilirdik. Bu küçük sıkışık alanda 10 milyon civarında insanın evi bulunmakta yani her 1 km2 de 391705 insan yaşamakta. Ancak 1980’lerde dara Dharavi’den daha klostrofobik ve korkunç olan bir yer daha vardı;insanlık tarihinin nüfusa göre km2 başına düşen en yoğun bölgesi Hong-Kong’da bulunan Kowloon Walled Şehriydi ne hakkında konustuğumu daha iyi anlayabilmeniz için aşağıda ki fotoğraf bu şehrin uzaktan havadan çekilmiş bir fotoğrafı.

 

Fotoğraftaki basketbol sahasına bakarak 0.26 kilometrekare genişliğindeki bu şehrin büyüklüğü konusunda kıyaslama yapabilirsiniz. 33.000 insan omuz omuza bu Küçükyapıda sıkışık sıkışık yaşıyor. Ve iç taraflarda yaşayanlar 24 saat boyunca güneş görmüyor. Polis tarafından teftiş edilemediği için çeteler ile yönetiliyordu. Gasp hırsızlık gibi suçlar yaygındı. Hatta alan darlığı nedeniyle okul olarak kullanılan bazı odalar ise geceleri geneleve çevriliyordu.Eğer bu yoğunluk ve yüzölçümü oranı 1 km2 den hesaplasaydık her 1 km2 de 1.2 milyon insan yaşardı.Bu sayı küçük bir alanda kaç kişinin yaşayabileceğini dair gerçek bir örnekle gördüğümüz mutlak limittir.

Tüm Dünya nüfusunun birlikte yaşadığını hayal ettiğimiz şehrimizin ne kadar büyük olabileceğini gözümüzün önüne getirelim.Eğer 7.4 milyar insan için Singapur yoğunluğunda bir şehir kurmamız gerekseydi bu şehir Türkiye ve Yunanistan’ın toplamı kadar geniş olurdu. Şişli yoğunluğunda olsaydı İç Anadolu Bölgesi’nde Karadeniz Bölgesi’nin toplama kadar geniş olurdu. Dharavi yoğunluğunda olsaydı Ankara genişliğinde olurdu. Son olarak Kowloon Walled şehri yoğunluğunda olsaydı bu yoğunluk limittir tüm insanlık İstanbul büyüklüğündeki bir şehre sığdırılabilirdi. Ama yaşam koşulları anlayacağınız üzere Kowloon Walled şehri gibi olurdu. Tüm dünyanın hep beraber aynı şehirde yaşaması tuhaf ve zor olacağı gibi dünyanın diğer bölgelerinde inanılmaz derecede bomboş alanların oluşmasına yol açardı.