Beyin Kendini Yenileyebilir Mi?

Beyin kendini yenileyebilir mi diye kendimize zaman zaman sorduğumuz olmuştur peki bu mümkün mü ?
Beyinin kendini yenilemesi için bir süreç ortada olmaktadır. Bu süreç farklı sebeplere bağlılık göstermektedir.

1: Beyin Hücreleri Kendini Yenileyebiliyor

Geçmiş zamanlardan beridir söylenilen teori artık günümüzde etkisini kaybetmiş durumdadır. Ve bu hücrelerin kendini yenileyebileceği yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır.

2: Hücreler Orta Yaşlarda Yenilenebiliyor

Beyin hücreleri geçmişten günümüze kadar sabit sayılarda olduğu ifade edilmekteydi. Ne kadar hücre sayısı ile doğmuş isek bir artık olmadan hücrelerinde zaman ile öleceği durumu mevcuttu. Ancak beyin hücrelerinin orta yaşlarda ve yetişkin insanlarda yenilendiği ortaya çıkmıştır.

3: Denek Olarak Fareler Kullanılmıştır

Yapılan deneylerin nasıl sonuçlanacağı konusunda denek olarak fareler, maymunlar ve kuşlar kullanılmıştır. Bu işlem sonucunda olumlu etkiler alnında daha fazla gelişme sağlamak için devam edilmiştir.

4: Hücreler Bölünerek Çoğalmaktadır

Beyin hücresi olan nöronların çoğalması ise ana hücrelerin bölünmesi ve bu sayede çoğalması ile olmaktadır.

5: Bölünme İşlemi Hipokampus’de Olmaktadır

Bölünme evresi beynin hipokampüs adı verilen beynin hafıza ve öğrenme işlevini gerçekleştiren bölümde gerçekleştiği görülmüştür. Bu bölümün yön bulmada önemli bir işlevi vardır. Aynı zamanda beynin en aktif çalışan alanıdır.

6: Her Çoğalan Hücre Hayatta Kalmayı Başaramamaktadır

Beyinin hipokamp bölümünde her gün binlerce hücre yenilenmesi ve çoğalması yaşanmaktadır. Ancak bütün bu çoğalan hücrelerin hayata devam ettikleri söylenemez. Bu çoğalan hücrelerden bazısının bir haftalık ömrü olsa da sağ kalanların beyinsel aktivitelerini yerine getirmesi için yeterli olduğu belirtilmiştir.

7: Çoğalma İşlemi Birleşerek Olmaktadır

Ana beyin hücrelerinin bölünmesi ile çoğalma işlemi gerçekleşmektedir. Oluşan yeni hücreler ise eski nöronlar ile birleşip bir bağ kuruyor ve bu sayede kendi kendini geliştiren ve iyileştiren bir beyin ortaya çıkmaktadır.

8: Bu İşlem İle Hastalıkların Tedavi Oranı Artmaktadır

Beyinde gerçekleşen bu işlem ile epilepsi veya Alzheimer gibi zihinsel bozulmaların tedavi edilme şansının yüksek olması ve iyileşmesine büyük katkılar sağlanacağı ifade edilmektedir. Bu onuda yeni yöntemler geliştirilmektedir.

9: Beynimizin Gelişmesi Bize Bağlıdır

Gelişimini sağlamak için zihinsel aktivitelerimizi geliştirecek etkinlikleri artırmak ve bu faaliyetler ile beyin gelişimini sağlayarak hücrelerin çoğalmasına katkı sağlayabiliriz.