Bazı Fotoğraflarda Gözler Neden Kırmızı Çıkar ?

Karanlık bir gecede far ışığı vurduğunda bazen sarı bazen yeşil parlayan hayvan gözleri, onların gece görüşlerinin hayli iyi olduğunu gösterir. Gözün arkasında bulunan özel hücre tıpkı bir ayna gibi ışığı geri yansıtır. Bu ışığın bir kısmı göz tarafından yeniden emilir ve hayvanların karanlık ortamda daha iyi görmelerini sağlar. Fakat aynı renkte parlama insan gözlerinde pek görülmez.

Olsa olsa bazen kırmızı gözlü fotoğraflarla karşı karşıya kalırız. Kırmızı göz rengi fotoğraf çekimlerinde bir hatadır. Gözlerin böyle kırmızı çıkma sebebi göz arkasında bulunan kan damarlarıdır. Karanlık bir gecede yahut karanlık bir odada flaşlı bir fotoğraf makinesinin lenslerine bakmak “kırmızı göz” oluşumuna sebep olur. Flaşlı kamera çekimlerinde gözlerin kırmızı çıkma hadisesi bakın nasıl gerçekleşir.

Fotoğraf makinesinin flaşı açıkken gözbebeğine ışık girer. Gözün lens tabakası ışığı arkadaki retinaya odaklar. Beyaz ışık dalgası damarlara vurduğu zaman tayfın ucundaki ışığı emer ve geriye kalan kırmızı ışığı yansıtır. Kırmızı ışık gözden çıkarak kameranın lensine vurur ve o ürkütücü kırmızı gözler oluşur. Gözdeki iris tabakası ani vuran ışıkta gözbebeklerini küçültmek için kasılmak zorunda kalır. Ama bu kasılmayı hızlı bir şekilde yapamaz. İşte bu yüzden flaş yandığında gözbebeği küçülecek zamanı bulamaz ve parlak ışık doğrudan ve hızlıca gözbebeğine girer.

Gündüzleri gözbebekleri fazlaca büzüleceği için flaşı açık olan makine ile çekilen fotoğraflarda gözler kırmızı çıkmaz. İris tabakasında ışığı önleyecek az sayıda pigment vardır. İşte özellikle açık mavi gözler flaşla çekilen fotoğraflarda kırmızı çıkar. Bazı fotoğraf makineleri fotoğrafı çekmeden evvel bir iki flaş göndererek kırmızı göz oluşumunu önler. İşte son flaştan önce gözbebeklerine küçülecek zaman kalmış olur.

Fotoğraf çektirirken gözlerin kırmızı çıkmasını önlemek için ortamı olabildiğince aydınlatarak ve flaşsız çekim yapılmalıdır. Flaşı ayarlanabilen bir fotoğraf makinesi kullanırken flaş lambası fotoğrafı çekilen kişilere değil de beyaz duvara doğru tutulmalıdır. Fotoğrafa son şeklini verme için fotoğraf düzenleme programları kullanılarak gözlerde oluşan kırmızılık azaltılabilir. Kırmızı göz fotoğraf çekimini önlemenin en basit ve etkili yöntemi budur. Netice olarak bazı fotoğraflarda gözlerimiz neden kırmızı çıkar sorusunun yanıtı karanlık odada bulunmak, fotoğrafı flaşlı fotoğraf makinesi ile çekmek ve fotoğrafı çekilen kişinin doğrudan lense bakması olarak özetlenebilir.