Yunan Savaş Gemileri ve Helikopterlerine Gözükmeden Kardak Kayalıklarına Çıkan Türk Askerinin Uyguladığı Taktik Ve Strateji

Tarihe Kardak Krizi olarak geçen olay 1996 yılının Ocak ayında yaşandı. Figen Akat adlı Türk gemisi 25 Aralık tarihinde Ege Denizi’ndeki Kardak Kayalıklarında karaya oturdu. Bu olaydan sonra Yunanistan, deniz kazasının kendi karasularında yani kardak kayalıklarının kendilerine ait olduğunu ileri sürdü. Türkiye ise söz konusu adaların Yunanistan’ın değil Türkiye’ye ait olduğunu belirtti. 1996’nın Ocak ayı sonlarında, Yunan TV kanalları, Türkiye’nin Yunanistan’a ait olan Kardak kayalıklarında “gözü olduğunu” yaymaya başlayınca Kalimnos adasındaki bir din adamı, Belediye Başkanı, iki gazeteci ve adanın polis komiseri, Kardak kayalıklarının birine çıkarak Yunan bayrağı dikti. Bu duruma dönemin Başbakanı Tansu Çiller sert tepki göstererek “Yunan gemilerinin orada işi ne? Bu kayalıklar Türkiye’ye ait, Yunan gemilerinin oralarda dolaşmasına müsaade edemeyiz.” dedi.

Dönemin Başbakanı Tansu Çiller tarihe mâl olan, “O asker gidecek, o bayrak inecek!” açıklamasını yaptı. Türkiye’nin kararlı duruşuyla birlikte Türk-SAT ve SAS komandoları düzenleyecekleri gece operasyonuyla yandaki batı Kardak’a çıkıp Türk bayrağı dikmeye karar verdiler ancak ege denizinde 7/24 dolaşan yunan savaş gemileri ve helikopteri arasında çok riskli gözüküyordu. A planı olarak Kardak kayalıklarına çıkma operasyonunda taktik ve stratejisi olarak aldatma harekatı tercih edildi.. Bir çok Türk askeri helikopteri Türk savaş gemilerine sürekli iniş kalkış yaparak yunanlıların dikkatini buraya çekecek o sırada Türk komandoları botlar ile gecenin zifiri karanlığında kimseye gözükmeden Kardak kayalıklarına dikkat çekmeden çıkacaktı.. B planı olarak ta botlar bir aksilik ile karşılaşıp kardak kayalıklarına çıkamazsa bu sefer de helikopterler ile Türk komandoları kardak kayalıklarına inecekti.

30 Ocak 1996 gecesi Türk SAT ve SAS komandoları Doğu Kardak’ı kuşatmış olan Yunan donanmasının arasından aldatma harekatı ile dikkat çekmeden geçerek hemen yandaki ikinci adaya Batı Kardak’a çıkıp Türk bayrağını diktiler.Türk askerinin kardak kayalıklarına çıkıp Türk bayrağı dikmesi sonrası dönemin Yunan Genelkurmay Başkanı Hristos Liberis’in Türk SAT komandolarının çıktığı kayalıkları ağır bombandırman uçakları ile bombalamak istedi, bu söz Yunan Başbakan Kostas Simitis’in tepkisine yol açtı ve hemen o gece Genelkurmay başkanının görevine son verildi.

Krizin büyümesinden ve iki ülke arasında savaş çıkmasından endişe eden dönemin ABD Başkanı Bill Clinton ve NATO yetkilileri devreye girdi. 30 Ocak – 1 Şubat arasında ve gece gündüz Washington-Ankara-Atina üçgeninde süren yoğun görüşmeler neticesinde Simitis ile Çiller, Kardak’taki bayrakların indirilmesi ve komandoların çekilmesine karar verdi.

Kaynak: delidenhaber.com